“Privatno zdravstvo još uvijek nema priliku financirati se iz EU fondova”

Autor: Ana Abrahamsberg , 26. lipanj 2019. u 22:00
Slaven Janečić, ravnatelj Poliklinike Aviva

Začetnica privatne polikliničke prakse u Hrvatskoj, Poliklinika Aviva, ove godine obilježava 40 godina postojanja i rada.

Poliklinika AVIVA, nasljednica Nemetove i začetnica privatne polikliničke prakse u Hrvatskoj, ove godine obilježava 40 godina postojanja i djelovanja. Poliklinika razvija poslovanje kroz niz specijalističko – konzilijarnih, dijagnostičkih i rehabilitacijskih djelatnosti, a pokrivaju gotovo sve specijalnosti današnje medicine.

Tim smo povodom  razgovarali s ravnateljem Poliklinike Slavenom Janečićem, koji je na njeno čelo došao prije pet godina. 

Zanimljivo je naglasiti kako ste ekonomist na čelu medicinske ustanove. Smatrate li to svojom prednošću ili preprekom? 
U svakom slučaju nije uobičajeno da na čelu jedne medicinske ustanove ne bude liječnik. U upravi Poliklinike AVIVA iz tog razloga imamo medicinsku ravnateljicu dr. sc. Sandru Morović, spec.neurolog koja je skupa sa našim medicinskim timom zadužena za medicinska pitanja. Zajedno s ostatkom tima iz prodaje, marketinga i financija, kroz analize naših podataka, razumijevanje ponašanja klijenata donosim odluke koje će doprinijeti dobrim radnim uvjetima i na kraju našim klijentima. 

Kakva je, prema vašem mišljenju, perspektiva privatnog zdravstva u Hrvatskoj i koji su pritom najveći izazovi s kojima se privatne poliklinike, pa tako i poliklinika AVIVA, susreću?
Optimist sam pa vjerujem da privatno i javno zdravstvo mogu zajedno funkcionirati i nadopunjavati se. Životni vijek je sve duži, ljudi brinu o zdravlju i siguran sam da će potražnja za medicinskim uslugama biti još veća. Izazova uvijek ima, medicina se brzo razvija i treba držati korak s napretkom, ali i kontinuirano raditi na osobnom kontaktu.  

Nejednak tretman privatnih i javnih ustanova u zdravstvu nastavlja se i danas, zbog čega se, primjerice, privatne zdravstvene ustanove ne mogu javljati na natječaje za fondove. Kako takve okolnosti utječu na financiranje Poliklinike AVIVA?
Svaka investicija i ulaganje u zdravstvo, javno ili privatno, je dobra. Iz nekih razloga privatno zdravstvo nije dobilo priliku koristiti sredstva iz EU fondova, ali vjerujem da će se i to uskoro promijeniti. Zajedno s ostalim zdravstvenim ustanovama kroz HUP zalažemo se da se omogući korištenje sredstava iz EU fondova i privatnim zdravstvenim ustanovama. Privatne zdravstvene ustanove, pa tako i Poliklinika AVIVA, ulažu vlastita sredstva u razvoj, edukaciju i nabavu novih aparata i to ćemo i nastaviti, a omogućavanje da to činimo preko EU fondova svakako je dobrodošlo. 

Percepcija opće javnosti o privatnom poduzetništvu u zdravstvu dobrim dijelom je negativna. Značajan dio građana privatne poliklinike doživljava neželjenom konkurencijom javnom zdravstvu. Što mislite što pridonosi takvoj percepciji? 
Mislim da je ta percepcija proizašla iz straha o smanjenju pokrivenosti zdravstvenih usluga u našem javnom zdravstvu i straha od poskupljenja zdravstvenih usluga. Imamo puno zadovoljnih klijenata – korisnika usluga i vjerujem da će ih biti i dalje. Ti klijenti nama su najbolji pokazatelj radimo li dobar posao, pa ako su nam spremni povjeriti svoje zdravlje, onda ga dobro radimo. 

Komentirajte prvi

New Report

Close