Privatno bolje, javno priznatije

Autor: Stjepan Škramić , 07. lipanj 2012. u 22:00

Odabir fakulteta jedna je od najvažnijih životnih odluka. Portal EduCentar istražio je kakva je kvaliteta studiranja na privatnim i javnim fakultetima na više od 800 studenata od kojih 61% studira na javnom, a 39% na privatnom učilištu. Ispitanici koji su odabrali javni fakultet, svoj izbor objašnjavaju financijskim razlozima i nedostatkom privatnog učilišta željenog usmjerenja. Osim toga, smatraju da je diploma javnog fakulteta još uvijek jača na tržištu rada od diplome privatnog učilišta.

Bolja organizacija
Ispitanici koji su odabrali privatna učilišta, njihovu prednost vide u boljoj organiziranosti studija, manjim grupama i individualnom pristupu prema studentima. Ispitanici smatraju da fakultet na kojem studiraju nije lagan, no postoje razlike u potrebnom vremenu učenja za prolaznu ocjenu. Studenti privatnih učilišta (61%) smatraju da im je dovoljno malo učenja za prolaznu ocjenu i u prosjeku se pripremaju tjedan dana (43%). Studenti javnih fakulteta (59%) smatraju da im je potrebno dosta truda za prolaz stoga se pripremaju i po nekoliko tjedana (35%). Ponavljanje akademske godine noćna je mora svakog studenta. Čak 41% studenata s javnih fakulteta ponavljalo je godinu, dok je samo pet posto njih na privatnim učilištima moralo ponovo upisati godinu. Glavni razlog su loše postavljeni ispitni rokovi, ističe 82% ispitanika na privatnim te 46% ispitanika na javnim fakultetima.

Tehnička pomagala
Studenti privatnih učilišta zadovoljni su svim aspektima studiranja, no izdvajaju: tehnička pomagala u nastavi (93%), komunikaciju s profesorima i prostor u kojima se održava nastava (92%). Nešto manje su zadovoljni kvalitetom praktične nastave (80%) i pripremom za ulazak na tržište rada (80%). Najviše ispitanika kao glavne prednosti privatnog obrazovanja navodi komunikaciju s profesorima i usvajanje praktičnih znanja. Izražena prednost je i dostupnost literature budući da većina studenata privatnih učilišta ima plaćenu literaturu (61%).

Komentirajte prvi

New Report

Close