‘Privatne iznajmljivače tretirajte kao male hotele’

Autor: Marija Crnjak , 28. listopad 2013. u 12:46
Ministar financija Slavko Linić i njegov pomoćnik Boris Lalovac/Patrik Macek/PIXSELL

Godišnje bi proračun dobivao tri milijarde kuna da privatni iznajmljivači plate 10% na smještaj, rekao je Željko Trezner, direktor Udruge hrvatskih putničkih agencija.

Kako ni u petak od pomoćnika ministra financija Borisa Lalovca nisu doznali hoće li turizmu porasti međustopa PDV-a sa 10 na 13 posto, turistički djelatnici sa skupa na Danima hrvatskog turizma još jednom su poručili Vladi da ne "ubijaju kravu koja daje najviše mlijeka", predloživši da se umjesto toga uredi i pravedno oporezuje privatni smještaj.

"Jednostavnim izračunom može se doći do iznosa od tri milijarde kuna, koliko bi godišnje dobio proračun da se privatni iznajmljivači tretiraju kao hoteli i mali hoteli i plate 10% na smještaj", rekao je Željko Trezner, direktor Udruge hrvatskih putničkih agencija.  "Nakon rebalansa proračuna vidjet ćemo koji su učinci PDV-a i međustopa i bit ćemo pametniji za donošenje odluka, donijet ćemo ih u prosincu ili siječnju i temeljem razgovora s EK", poručio je Lalović.To će turističkom sektoru biti prekasno za donošenje cjenovne politike. Ako Vlada poveća međustopu PDV-a na 13 posto, nitko neće biti u mogućnosti mijenjati cijene i porast poreza financirat će se izravno iz prihoda, upozoravaju hotelijeri.

"Imamo najvišu cijenu rada, najveća parafiskalna opterećenja i već sad najveći PDV u odnosu na druge mediteranske zemlje. Ne ubijajte kravu koja vam daje najviše mlijeka", poručio je Tihomir Nikolaš, predsjednik Kamping udruženja Hrvatske i član Uprave Riviere Adrije. Lovro Misir, poduzetnik koji u Njemačkoj ima turističku agenciju Misir te hotele u Njemačkoj i Hrvatskoj, poručio je: "Nijemci znaju zašto PDV drže na šest posto, pustite ga i vi barem tri godine pa ćemo vidjeti što će to značiti za proračun".

Neodrživi

Ukida se 107 lokalnih TZ-a

U reorganizaciji turističkih zajednica dogodine će se vjerojatno ukinuti čak trećina lokalnih TZ-a, njih 107 od ukupno 301, jer im je prihod manji od 200.000 kn i ne može pokriti ni hladni pogon, najavio je pomoćnik ministra Davor Ižaković. Sustav turističkih zajednica od boravišne pristojbe i članarine ostvaruje 561 mil. kn godišnje: 49% odlazi gradovima i općinama, Glavnom uredu HTZ-a 22%, TZ-ima županija 9 posto.

Komentari (13)
Pogledajte sve


Ne, nego nije uredu da onaj tko iznajmljuje dvije i tri sobe u kući u kojoj živi plaća isti porez kao onaj tko ima dvije ili tri kuće pa ih iznajmljuje diljem Hrvatske (u svaku kuću fiktivno useli po jednog člana obitelji). To sam mislio. Nema krvih zrnaca u priči.

Znaci u redu je ako iznajmljujes sobe u kuci u kojoj zivis a da si istovremeno vlasnik jos dvije ili tri kuce diljem hrvatske?


Npr. nebih dopustio da osoba koja živi u Zagrebu na moru iznajmljuje privatni smještaj. Tu se ne radi o privatnom smještaju već o najobičnijem poduzetništvu.

Zivjelo slobodno trziste!!! Mozemo usput ogranicit iznajmljivanje s obzirom na strukturu krvnih zrnaca iznajmljivaca…
[/quote]

Ne, nego nije uredu da onaj tko iznajmljuje dvije i tri sobe u kući u kojoj živi plaća isti porez kao onaj tko ima dvije ili tri kuće pa ih iznajmljuje diljem Hrvatske (u svaku kuću fiktivno useli po jednog člana obitelji). To sam mislio. Nema krvih zrnaca u priči.



Po cemu su "privatni iznajmljivaci" toliko posebni da se njih ne bi smjelo oporezovati dok svi ostali mogu placati poreze?

pričaš gluposti! privatni iznajmljivači plaćaju po svakom krevetu paušal od oko 600 kn godišnje, bez prava na ikakve odbitke kakve imaju poduzetnici!
[/quote]

…osim ovog navedenog, ne mogu ishoditi nikakve “poticajne” kredite, niti se uklapaju u bilo koji program bilo kojeg ministarstva, jer se izgrađeni apartmani(a ne daj bože da nove gradiš) smatraju kao djeltanost koju ne treba poticati, već samo male hotele…stvarno ih tretira kao “šugave”;
…što se tiče poreza, plate min 330 do 600 kn godišnje po krevetu, a još nije ni gost legao na njega;
…a onda ako je to nekomu vikend kuća, jer tu ne stanuje cijelu godinu, onda još i porez na tu (vikend) kuću, tako da neupućeni u davanja privatnih iznajmljivača poreznaoj upravi zbilja bi mogli prvo istražiti, a onda lupiti bijesni komentar!

PARAZITI UVODE NOVE POREZE VREDNIM LJUDIMA :

http://www.tportal.hr/biznis/novaciulaganje/295228/Poreznici-pripremaju-udar-na-honorarce.html

New Report

Close