Privatizacija HŽ-a: Uslužne djelatnosti kupuju sami zaposlenici

Autor: Marija Brnić , 15. svibanj 2007. u 06:30

Tvrtke PZZ inženjering i Željezničko ugostiteljstvo opet će se ponuditi na prodaju, po nešto nižim cijenama

Privatizacija prve tri tvrtke koje su izdvojene iz sustava Hrvatskih željeznica po nominalnoj cijeni jučer je donijela i prvog kupca, i to za tvrtku RVR – Uslužne djelatnosti, za koju su ponudu dostavili zaposlenici tvrtke. Druge dvije tvrtke, PZZ inženjering i Željezničko ugostiteljstvo, u prvom pokušaju nisu privukle ozbiljnije kupce, s tim da se za potonju tvrtku zainteresirala samo varaždinska Fima Fortes, koja je otkupila ponudbenu dokumentaciju u Hrvatskom fondu za privatizaciju, no nije i dostavila ponudu. Te će se dvije tvrtke uskoro ponovno ponuditi na prodaju po nešto nižim cijenama od onih koje su bile istaknute u ovom takozvanom nultom krugu.

Jamstvo Poštanske banke
U slučaju RVR uslužnih djelatnosti, a koje inače obuhvaćaju aktivnosti od održavanja unutarnjeg reda u željezničkom području, zaštite imovine i osoba, servisiranja vatrogasnih aparata, čišćenja pružnog pojasa na HŽ-ovim prugama do hortikulturnog uređenja i proizvodnje cvijeća, od 474 zaposlenih u tom poduzeću ponudu je podnijelo 367 radnika. Oni su preko svojih predstavnika Željka Mića i Ljubice Radić, za stopostotni udjel ponudili 22,8 milijuna kuna, “nijansu” iznad istaknute minimalne početne cijene od 22,768.911 kuna. U transakciji ih prati Hrvatska poštanska banka, čije bankovno jamstvo radnici imaju za kupnju dionica, no za sve ostale elemente u natječaju radnici ne nude jamstvo. Kako su pojasnili u ponudi, smatrali su da to nije potrebno s obzirom na to da je riječ o ponudi zaposlenika, no ako se to od njih zatraži, razmotrit će, kažu, mogućnost davanja nekog instrumenta osiguranja. U ponudi prihvaćaju tražene uvjete zadržavanja djelatnosti i postojećeg broja zaposlenika na najmanje tri godine, uz obvezu provođenja programa zbrinjavanja eventualnog viška zaposlenika, preuzimaju kolektivni ugovor, o čemu su priložili i sporazum sa sindikatima, a radnicima će ponuditi i pravo na povlastice na domaći željeznički prijevoz, što je traženo natječajem. Kroz razdoblje od idućih pet godina planiraju investicije od ukupno 8,73 milijuna kuna, od čega glavninu u drugom dijelu tog razdoblja, a sva ulaganja odvijat će se iz reinvestirane dobiti tvrtke i kredita banaka.

Preuzeti nepodmirene obveze
Radnici ističu i da su spremni u potpunosti preuzeti sve nepodmirene obveze, koje su, prema podacima iz natječaja, koncem prošle godine iznosile više od 12 milijuna kuna, s tim da ističu kako po njihovim saznanjima ne postoje obveze pokrivene državnim jamstvima. Ipak, utvrdi li se drukčije, dodaju da su spremni osigurati zamjenska jamstva,kako je traženo natječajem. Sporan detalj za radnike je i prodajna cijena. Zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa s HŽ Infrastrukturom, radnici u pojašnjenju ponude ostavljaju prostor za pregovore. Nude, naime, da od ukupno traženog iznosa od 22,77 milijuna kuna odmah nakon sklapanja ugovora plate 14,7 milijuna kuna koliko iznosi temeljni kapital tvrtke, a plaćanje preostalih 8 milijuna kuna uvjetuju rješavanjem imovinsko-pravnih odnosa, odnosno upisom dijela imovine društva u temeljni kapital tvrtke. Već danas bi Povjerenstvo za odabir ponuda za HŽ-ove tvrtke trebalo razmatrati pristiglu ponudu zaposlenika RVR – Uslužnih djelatnosti za preuzimanje svoje tvrtke, pa će se odmah znati i hoće li se udovoljiti njihovim zahtjevima vezano uz cijenu za vlasnički udjel te je li činjenica da su zaposlenici tvrtke dovoljno jamstvo za realizaciju njihovih obećanja iz ponude.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Radnik sam tvrtke RvR uslužne djelatnosti i čitam ovaj članak već nebrojeno puta i mnogo mi nije stvari jasno.
[undecid][undecid][undecid]
Pristali smo na kupnju udijela u tvrtci ali tek na kraju smo saznali kolike će nam biti kamate na kredite.
bili smo prisiljavani pod pritiskom svojih nadredjenih da potpisujemo “sumnjive” zahtjeve za kredit u HPB a nismo bili kreditno sposobni.
Nigdje ne piše da nam prekovremene ne isplačuju da se radi stalno “ubrzano” i da su nam prebacujući tekuće raćune u HPB zagorčali Život u nama dotada matičnim bankama.

Ovdije također piše da citiram “Radnici ističu i da su spremni u potpunosti preuzeti sve nepodmirene obveze, koje su, prema podacima iz natječaja, koncem prošle godine iznosile više od 12 milijuna kuna, s tim da ističu kako po njihovim saznanjima ne postoje obveze pokrivene državnim jamstvima”
TO JE LAŽ, NIKADA NAM NITKO TO NIJE SPOMENUO,zapravo mislim da smo PREVARENI!!!!
ili se ponavlja slučaj KAMEN-INGRAD!

New Report

Close