Privatizacija HPB-a: Švedski konzultant najavljuje žalbu

Autor: Darko Markušić , 22. kolovoz 2012. u 22:00

Ugledna švedska konzultantska tvrtka Lagerkvist & Partners najavila je žalbu Ministarstvu financija na odluku o izboru savjetnika za privatizaciju Hrvatske poštanske banke. Naime, u Ministarstvu financija u utorak u podne su otvorene pristigle ponude i konstatirano je da jedino jedna ponuda konzorcija KPMG Croatia iz Zagreba, KPMG Advisory Ltd. iz Budimpešte i zagrebačkoga odvjetničkog društva Šavorić & Partneri – odgovara uvjetima natječaja.

Drugu ponudu, švedskog Lagerkvista & Partnersa iz Stockholma, u Ministarstvu financija nisu ni otvarali iako je stigla DHL dostavom jedan sat i 40 minuta prije krajnjeg roka. Komisija na čelu s pomoćnikom ministra Miljenkom Fičorom diskvalificirala je švedsku ponudu bez otvaranja iako je bila jasno navedena adresa naručitelja Ministarstva financija, ali “nije dovoljno precizno naveden natječaj na koji su se javili”. Konzorcij KPMG i Šavorić & Partneri zajedno s PDV-om za savjetovanje u privatizaciji većinskog paketa HPB-a (51,46 posto) traže 10,42 milijuna kuna. Magnus Lagerkvist, predsjednik Uprave i osnivač konzultantske tvrtke Lagerkvist & Partners, potvrdio je Poslovnom dnevniku da će se njegova tvrtka žaliti na diskvalifikaciju i na eventualnu odluku o izboru KPMG-a, ako Ministarstvo financija takvu odluku donese u propisanom roku od 30 dana. “Još istražujemo što se točno dogodilo. Uvjereni smo da smo ispunili sve postavljene uvjete”, izjavio je Lagerkvist za Poslovni dnevnik. Neslužbeno doznajemo da su u Ministarstvu financija očekivali veće zanimanje, kao i da nisu uopće očekivali švedsku ponudu.

Komentari (2)
Pogledajte sve

ovo mi je super kad kažu da su očekivali puno ponuda a nisu očekivali tu švedsku.

poštovani novinaru, što to konkretno znači, primjenjujući logičku analizu? jedino što ja mogu zamisliti jest da im je neočekivana svaka ponuda koja se pojavi sukladno uvjetima, a da nije “podmazana” sa strane.

Dragi Svedjani nije ovo Svedska. Niste ni trebali dolaziti na natjecaj. U Arvackoj nema trzista. Deal je trebao otici KPMGu.

New Report

Close