‘Privatizacija HEP-a nije pripremljena, niti je potrebna’

Autor: Poslovni.hr , 30. ožujak 2015. u 12:13
Foto: Robert Anić / Pixsell

Hoće li Vlada u izbornoj godinu pokrenuti privatizaciju HEP-a, bila je tema emisije ‘Poslovni tjedan’ Hrvatskog radija, u kojoj su gostovali ekonomski stručnjak i predsjednik Uprave Janafa, Dragan Kovačević, ekonomist Đuro Njavro i predsjednik Hrvatskog elektrogospodarskog sindikata (HES) Dubravko Čorak.

Hoće li Vlada u izbornoj godinu pokrenuti privatizaciju HEP-a, bila je tema emisije 'Poslovni tjedan' Hrvatskog radija, u kojoj su gostovali ekonomski stručnjak i predsjednik Uprave Janafa, Dragan Kovačević, ekonomist Đuro Njavro i predsjednik Hrvatskog elektrogospodarskog sindikata (HES) Dubravko Čorak.

Ova priča o privatizaciji HEP-a, a da se prije toga nije jasno reklo koje su prednosti, a koji su nedostaci, to je jedna "patka" ili spin kako bi se skrenula pažnja s drugih projekata. Privatizacija HEP-a nije pripremljena, a mislim da nije ni potrebna. Temeljni problem je menadžment, da li pravilno i profesionalno vodi tvrtku. Do izbora, u mandatu ove Vlade, nemoguće je uspješno, kvaliteno i odgovorno provesti privatizaciju HEP-a, smatra Njavro a piše HRT.

Dragan Kovačević smatra da tu jednostavo treba razgovarati kako uspješnije voditi poduzeće. Nije problem u menadžmentu poduzeća, već u tome tko je vlasnik i koliko on privređuje. Moramo raspravljati o boljem upravljanju državnom imovinom, treba napraviti dobre analize i dobre pripreme. Bitni su dobri ciljevi, istaknuo je.

Hrvatska kao država ne zna upravljati javnim poduzećima, zato se javljaju ideje privatizacije kao linija manjeg otpora. Kada Hrvatska kao država bude oslobođena korupcije i na vodeća mjesta počne stavljati profesionalne ljude, kada bude gledala dugoročne ciljeve, tada će se i državne kompanije voditi profesionalno i privatizacija neće biti na dnevnom redu, dodao je Njavro.

HEP je jedan od najsloženijih sustava u Hrvatskoj, on je najbolja kompanija u zemlji. HEP je danas u trećoj fazi transformacije društva unutar HEP grupe, mi smo na taj način lani ostali bez 1700 ljudi. Ove godine je u planu odlazak oko 750 ljudi, i to kvalitetnih ljudi koje ne možete tek tako zamijeniti mladim kadrovima i nikako nije povoljan trenutak za privatizaciju HEP-a, smatra Čorak.

Upravljanje i buduću privatizaciju državnih tvrtki treba povezati s mirovinskim sustavom kako bi se pomoglo njegovo održanje. Vlada mora državnim tvrtkama definirati kratkoročne, srednjoročne i dugoročne ciljeve, izjavio je Njavro.

Komentirajte prvi

New Report

Close