‘Privatizacija CO jedna je od najuspješnijih hrvatskih privatizacijskih priča’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. lipanj 2015. u 13:44
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

SDP-ov zastupnik Peđa Grbin ustvrdio je u srijedu da je privatizacija Croatia osiguranja (CO) provedena u skladu sa zakonom, a Sabor je o njoj odlučio kroz Strategiju upravljanja državnom imovinom, te poručio da SDP nema ništa protiv istrage posebnog saborskog povjerenstva.

SDP-ov zastupnik Peđa Grbin ustvrdio je u srijedu da je privatizacija Croatia osiguranja (CO) provedena u skladu sa zakonom, a Sabor je o njoj odlučio kroz Strategiju upravljanja državnom imovinom, te poručio da SDP nema ništa protiv istrage posebnog saborskog povjerenstva.

"Privatizacija CO jedna je od najuspješnijih hrvatskih privatizacijskih priča. S dokapitalizacijom smo došli u situaciju da u Zagrebu niče potencijalno veliki regionalni igrač i umjesto da zbog toga svi budemo sretni, jer će to u Hrvatsku i Zagreb donijeti nove poslove, mi oko toga danas pravimo probleme", rekao je Grbin novinarima u Saboru.

Državna revizija prošloga je tjedna objavila izvješće u kojem tvrdi da je Vladinu odluku o privatizaciji CO-a morao potvrditi i Sabor, no Grbin tumači kako je Sabor to i učinio.

Sabor nije zaobiđen

"Prilikom privatizacije CO-a nije zaobiđen Hrvatski sabor – 14. lipnja 2013. donijeta je Strategija upravljanja državnom imovinom, u kojoj je jasno utvrđeno da u tom trenutku traje privatizacija tri trgovačka društva od posebnog državnog interesa. To su bili brodogradilište 3. maj, Hrvatska poštanska banka i CO. Znamo kako su završile dvije od te tri privatizacijske priče, no činjenica je da je Hrvatski sabor to utvrdio i da je, usvajajući Strategiju, utvrdio da će se privatizacija tih trgovačkih društava provesti po Zakonu o upravljanju državnom imovinom. Dakle, teza da je Hrvatski sabor zaobiđen je potpuno netočna", rekao je Grbin.

Uvjeren je da su državni revizori pogriješili u ocjeni da se na privatizaciju CO-a trebao primijeniti Zakon o pretvorbi kapitala društava osiguranja i reosiguranja iz 1992.

"Taj je zakon iskorišten kao temelj za pretvaranje tadašnjih društvenih poduzeća, koja su izašla iz socijalističkog društvenog uređenja, u društva kapitala. Nakon tog zakona, donijet je čitav zakon drugih zakona – Zakon o privatizaciji, pa kasnije Zakon o upravljanju državnom imovinom s izmjenama i konačno Zakon o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu RH. Svi ti zakoni regulirali su način na koji će Hrvatska upravljati i raspolagati, dakle prodavati dionice trgovačkih društava u njezinu vlasništvu. 1992. bile su posebne okolnosti, taj se zakon nije odnosio samo na CO, već i na druga društva, konkretno na društvo za reosiguranje Croatia Lloyd i mi danas imamo zakone koji su čitavo to područje sustavno uredili", kaže Grbin.

Napominje i da je Zakon o pretvorbi kapitala društava osiguranja sadržavao odredbu koja govori kako će se, nakon pretvorbe, privatizacija provesti po zakonu koji će Sabor donijeti na prijedlog Vlade.

Komentari (4)
Pogledajte sve

co je trebao kupiti adris a ne naopako, da je tako onda bi bilo dobro za drzavu nijedna prodaja vlasnistva nije dobr ai to sad kad su dionice najeftinije ,katastrofa, sada se kupuje a neprodaje se.

to je istina da je bila najuspjesnija samo ovisi za koga za co sigurno nije kao ni za drzavu

Sinoć je Novotny u Otvorenom iznio niz blesavoća. Blesavoća zbog koje bi mu trebalo oduzeti diplomu s fakulteta, svjedodžbu iz srednje i osnovne škole te pohvalnicu tete iz vrtića jest: ‘Što ja imam od toga da Hrvatska posjeduje 45% INA-e?’ Ukoliko jedan ekonomski analitičar ne shvaća što znači isplata dividende dioničarima i sudjelovanje u radu tvrtke koja ostvaruje dobit (npr. za 2012. godinu dobit je bila 1.2 mlrd kn) i kako se to odražava na proračun i život svakog pojedinca onda je to stvarno žalosno.

New Report

Close