Dioničari ostali ‘suhi’ 10 godina

Autor: Marija Brnić , 18. kolovoz 2017. u 14:00
Mali dioničar dao protuprijedlog za Glavnu skupštinu

Jagić, inače čelnik Lura Grupe, traži ili smanjenje temeljnog kapitala kroz isplatu dioničara ili 12,97 kn po dionici od dobiti.

Neizvjesno je kakva će biti ovogodišnja berba duhana nakon što je polja u Slavoniji i Podravini potuklo nedavno nevrijeme, no pažnju Hrvatski duhani plijene i uoči skore skupštinu dioničara, koja se u Kanfanaru održava za desetak dana.

Mali dioničar, inače predsjednik uprave Lura Grupe Marinko Jagić, dao je nekoliko protuprijedloga na predloženi dnevni red – traži da se konačno dioničarima isplati dividenda ili dio kapitala. Prošla je godina za ovu tvrtku koja je u većinskom vlasništvu TDR-a, odnosno BAT-a, bila iznadprosječno profitabilna. Neto dobit veća je od 10,9 milijuna kuna, a uprava skupštini predlaže da se 10,4 milijuna rasporedi u statutarne rezerve društva, a 0,5 rasporedi u zakonske rezerve.  

Marinko Jagić, jedan je od deset najvećih dioničara u Hrvatskim duhanima, no uz TDR koji ima 89,55 posto udjela, ima skroman udjel 0,14 posto. Tako gledajući njegovi prijedlozi neće ništa promijeniti na skupštini, no zanimljiva su objašnjenja kojima se obraća dioničarima. U posljednjih 10 godina Hrvatski duhani nisu isplaćivali dividende, iako to, kako ističe Jagić, ne bi utjecalo na financijski položaj tvrtke. Kompanija je profitabilna, a kako se dosad nije pridržavala uobičajene prakse da se dioničarima isplaćuje dividenda, niti se odlučila na povrat dioničarima u obliku otkupa vlastitih dionica, Jagić stoga predlaže da se sada 10,4 milijuna kuna dobiti, odnosno 12,97 kuna po dionici izdvoji za dividendu. Kao alternativni prijedlog ovaj mali dioničar nudi i smanjenje temeljnog kapitala tvrtke.

 

89,5 posto

dionica Hrvatskih duhana drži BAT

Sa sadašnjih 252,84 milijuna kuna traži smanjenje za 84,28 milijuna kuna, kroz isplatu dioničarima u iznosu od 100 kuna po dionici. Ovim prijedlozima sam Jagić bi za svojih 1218 dionica dobio niti 16 tisuća kuna isplatom dividende, no drugom opcijom dobio bi svotu od 122 tisuće kuna. Kao obrazloženje za prijedlog smanjenja temeljnog kapitala Jagić navodi neravnopravan položaj kojeg ostali dioničari imaju s TDR-om, odnosno BAT-om. Tvrdi da su mali dioničari, uključujući i državu koja preko Centra za restrukturiranje i prodaju u portfelju drži 1,12 posto dionica, zakinuti i za mogućnost dobivanja financijskih izvješća za prethodnu godinu.  "Iz ranijih godišnjih izvješća vidljivo je da Hrvatski duhani imaju značajne količine zaliha gotovih proizvoda, u iznosu od oko 100 milijuna kuna, da osim kooperanata kreditira poduzeća, ali je nepoznato koga, da ima značajan iznos potraživanja PDV-a, a nema nikakvih obveza.

Zbog svih navedenih ali i ostalih argumenata ne postoji ni koji razlog da se ne optimizira bilanca te da se neke od navedenih stavaka ne pretvore u novac, a novac isplati dioničarima", naglašava Jagić. Zanimljivo je i da nudi svog kandidata za člana Nadzornog odbora Hrvatskih duhana, i to – ravnatelja CERP-a Mirka Volarevića. Koji o tomu jučer nije imao nikakvih informacija i bio je iznenađen informacijom. Država u Hrvatskim duhanima ima mali paket dionica koji je pod rezervacijama, pa čak nije niti predviđen za prodaju, a od malih dioničara tvrtke Volarević kaže kako ga nitko nije kontaktirao. Volarevića inače Jagić nudi kao protuprijedlog TDR-ovom, Josipu Lozančiću, a koji bi trebao zamijeniti dosadašnjeg predsjednika NO-a Matu Zadru.

Zadro je, inače, stari Adrisov kadar, u vrijeme potpisivanja kupoprodajnog ugovora s BAT-om bio je predsjednik Uprave TDR-a i član Uprave Adrisa, a trenutno je, zanimljivo, član uprave Lura grupe, na čijem čelu je Jagić. Što, pak, ovaj dvojac pokušava postići ovim potezom, jučer nisu bili voljni razgovarati. Nisu puno otvoreniji bili ni u TDR-u. "Pravo svakog dioničara je da daje prijedloge Glavnoj skupštini, a odluke o svim tim prijedlozima raspravljat će se i donijeti na sjednici Glavne skupštine sukladno Zakonu o trgovačkim društvima", odgovorili su na naš upit. Iz krugova bliskih proizvođaču neslužbeno se čuje kako bi ova skupština mogla biti prilika da se mali dioničari naplate prije iduće godine, kada zbog briselskih pravila više neće biti poticaja za duhan. Doduše, u idućoj godini slijedit će još isplata ovogodišnjih iznosa, no drugi proizvođači već vrebaju kooperante Hrvatskih duhana.

 "Što se tiče budućnosti Hrvatskih duhana, nama je otkup duhana od proizvođača izrazito važan i zbog toga i dalje Hrvatski duhani potiču razvoj proizvođača kroz povećanje otkupnih cijena, koje su u ovoj godini povećane za 15 posto", poručuju iz TDR-a, a napominju i da je tvornica u Kanfanaru znatno povećala proizvodnju od kada je BAT preuzeo TDR, te da i u budućnosti planiraju nastaviti otkupljivati i poticati proizvodnju duhana u Hrvatskoj.  "U komunikaciji s Ministarstvom poljoprivrede evidentno je da i ministar u potpunosti razumije problematiku sela u ovom području te očekujemo i daljnju podršku države kojom se osigurava opstojnost proizvodnje", znakovito poručuju iz TDR-a. 

Komentirajte prvi

New Report

Close