‘Prirodno sam optimist i vjerujem da Hrvatska može izaći iz krize’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. ožujak 2013. u 14:09
Ivo Josipović (Photo: Marko Mrkonjic/PIXSELL)

Predsjednik je istaknuo kako je kriza vrlo ozbiljna te da je dosegnula razinu na kojoj se moramo suočiti sa siromaštvom i prezaduženosti građana.

 Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je danas na 4. gospodarskom forumu Istre u Poreču kako je Europska unija velika prilika za Hrvatsku, za sve gospodarstvenike i poduzetnike premda se, kako je rekao, "prilike mogu i ne moraju iskoristiti".

Zato vlada i privatni sektor, smatra Josipović, imaju veliku priliku da dokažu svoju kreativnost kojom se, kako je ocijenio, "često hvalimo u drugim područjima".

"Istra je Hrvatskoj vrlo dobar primjer i uspješna hrvatska regija koja je iznimno dobro spojila plavu i zelenu Hrvatsku premda postoje i druge boje u spektru", rekao je i dodao kako je isključivo izvrsnost jamstvo budućeg uspjeha.

Istaknuo je kako je kriza vrlo ozbiljna te da je dosegnula razinu na kojoj se moramo suočiti sa siromaštvom i prezaduženosti građana.

"Nedavno sam izašao u javnost s nekim prijedlozima kako pomoći vladi i nevladinom sektoru, premda to ne predstavlja rješenje problema", rekao je Josipović i dodao kako se rješenje problema traži u gospodarstvu, investicijama i u novim radnim mjestima.

"Svi govorimo o tome, no još uvijek nitko nije to pretočio u stvarnost, formula još nije pronađena", rekao je hrvatski predsjednik i ustvrdio kako je samo jedna prava formula, a to je rad utemeljen na znanju i inovacijama.

"Prirodno sam optimist i vjerujem da Hrvatska može izaći iz krize te da može biti jedna od uspješnih zemalja Europske unije", rekao je Josipović.

Istaknuo je kako u Hrvatskoj ima previše administrativnih barijera, previše birokratiziranosti i nerazumijevanja te je s današnjega gospodarskog foruma u Poreču pozvao vladi da, osim o strateškom razvoju, razmisi i o malim pomacima u zakonodavstvu u vezi sa suglasnostima i dozvolama za gospodarstvenike i građane.

Ministar turizma Darko Lorencin poručio je u ime vlade da su investicije iznimno važne za cijelu zajednicu jer su one, kako je rekao, "razvoj, inovativnost, konkurentnost, i u konačnici nova radna mjesta".

"Uspješnost Ministarstva turizma ovisi o uspješnosti privatnog sektora. Ključno je parnerstvo s privatnim sektorom i niti jedna odluka neće biti donesena bez usuglašavanja s tim sektorom", rekao je Lorencin.

Istarski župan Ivan Jakovčić istaknuo je kako se ne slaže s onima koji tvrde kako je "kriza šansa", nego najprije, smatra on, treba definirati način izlaska iz krize.

"Turizam neće spasiti zemlju, može biti jedan od pokretača", ocijenio je Jakovčić i pritom spomenuo projekt "Brijuni-rivijera" za čiju realizaciju, kako je rekao, "dosad nije iskazana politička volja premda projekt podrazumijeva stavljanje u fukciju razvoja gospodarstva napuštenih i devastiranih bivših vojnih objekata na području grada Pule".

Po njegovim riječima, Istra je spremna za ulazak u Europsku uniju, ima "sjajnu europsku budućnost i ne treba se bojati Europe".

"To je naša šansa i vjerujem da će je Istra znati iskoristiti", zaključio je Ivan Jakovčić.

U nastavku Gospodarskog foruma o ulozi jedinica lokalne samouprave u gospodarskom razvoju Istarske županije govorili su istarski gradonačelnici.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Lignja predstavlja skoro nepotrebnu instituciju koja nas godišnje košta cca 55 mil kn. A od njegovih sladunjavih priča ništa korisno, puni medijski prostor i hini poštenjačinu! Onda se sjetim ZAMPA (legalnog reketa)…..

meni bi pasala još veća kriza od ove, jer bi imao vremena kupovati jeftino dionice.

Umjesto ovih “optimističnih” baljezgarija koje slušamo već godinama (da ne kažem desetljećima) preporučujem g. Josipoviću da se radije uhvati konkretnog posla. Predsjednik Republike je naime ujedno i vrhovni zapovjednik oružanih snaga, a nabavka “novih” jemenskih MiG-ova iz Ukrajine već mjesecima puni novine i iz domene apsurda već polako ulazi u domenu sprdnje. Predsjednik bi bio puno uvjerljviji kad bi stvari u njegovom sektoru štimale, prije nego se upusti u nove “optimistične” prognoze.

New Report

Close