Pripuz kreće s novim projektima, C.I.O.S je dio 44 mlrd. vrijednog TTC

Autor: Suzana Varošanec , 10. srpanj 2014. u 17:33
Petar Pripuz, vlasnik C.I.O.S.-a. Photo: Dalibor Urukalovic/Poslovni dnevnik/PIXSELL

Toyota Tsusho Corporation preuzela je 39,9 posto udjela u Scholz Holding, inače suvlasniku hrvatske C.I.O.S. grupe koja slavi važan poslovni događaj.

Toyota Tsusho Corporation (TTC) preuzela je 39,9 posto udjela u Scholz Holding GmbH, inače suvlasniku hrvatske C.I.O.S. grupe koja slavi važan poslovni događaj.

U vezi aktualne akvizicije uslijedila je promptna objava na internetskoj stranici C.O.O.S.-a, dok se u priopćenju koje potpisuje voditeljica ureda Uprave Tajana Tomašević navodi da je time realiziran dogovor o investiciji koji je postignut u travnju. Navedena transakcija, naime, obavljena je nakon što su dobivene sve potrebne suglasnosti od institucija nadležnih za praćenje koncentracije tržišne moći i tržišnog natjecanja. O značaju događaja govori podatak da je Toyota Tsusho Corporation globalni igrač koji posluje u više od 60 zemalja. U poslovnoj godini 2012./2013. (datum bilance 31.3.2013.) ostvarila je promet od 44 milijarde eura (6,3 milijarde jena). Ulaskom u vlasništvo Scholz grupacije, prema riječima glavnog izvršnog direktora Scholz grupe Olivera Scholza, stvoreni su vrlo dobri temelji za budućnost. 

"Ulaskom Toyote u holding počinje novo poglavlje u razvoju naše kompanije, kao i značajno jačanje naše reciklažne grupe. Otvaraju se raznovrsne strateške perspektive“, iznosi   Scholz.

U peteročlanu Upravu Scholz holdinga ušla su dva predstavnika Toyote (Shinji Kashihara i Sumiaki Matsunaga), a Oliver Scholz postao je predsjednik Uprave. S druge strane, osnivač donedavno obiteljske Scholz grupe Berndt-Ulrich Scholz biti će po novome savjetnik nove Uprave. Njega, pak, posebno veseli navedeno preuzimanje jer je jedna mala poduzetnička tvrtka u četiri generacije uspjela postati aktivna međunarodna grupa za recikliranje metala. Inače, poslovna suradnja Toyote i Scholz grupe traje više od 10 godina, a od 2008. uspješni su partneri i suvlasnici društva Green Metals u Poljskoj. 

Što to znači za C.I.O.S.?  Kao jedan od prvih rezultata Toyotine investicije navodi se da će svi financijeri Scholz grupe i dalje financirati grupu po povoljnim uvjetima, a to uključuje i C.I.O.S.-ove razvojne i investicijske projekte. Time navedena grupacija postaje nositelj razvojnih aktivnosti koje su zacrtane u planu novih vlastina u cijeloj regiji. Sam predsjednik Uprave C.I.O.S. grupe Petar Pripuz time je dobio potvrdu za prepoznavanje trendova u gospodarenju otpadom koje razvija više od 20 godina. Pripuz, ističe se u priopćenju, posebno zadovoljstvo izražava zbog činjenice da su upravo pogoni C.I.O.S.-a bili među prvima koje je obišla Toyotina delegacija, i za vrijeme pregovora u kojima je sudjelovao, kao i nakon zaključenja investicije. Naime, ulazak Toyote u vlasništvo grupe dokaz je kvalitete poslovanja C.I.O.S.-a kao i razvojnih planova, jer nisu svi entiteti Sholza ostali u grupi, tvrdi Pripuz. 

"Veseli nas da je Toyotina delegacija i nakon zaključenja preuzimanja najprije došla baš u C.I.O.S.. Pokazuje se da nije samo za vrijeme pregovora procjenjivala vrijednost C.I.O.S.-a, nego od nas očekuje da i dalje budemo predvodnik regije, te da baš na nas računa za daljnje širenje i nove projekte. Predstavnici Toyote iznimno su zadovoljni organizacijom i opremom našeg reciklažnog centra u sjedištu C.I.O.S.-a u Zagrebu te reciklažnog centra Metis d.d., članice C.I.O.S. grupe u Kukuljanovu, koje su posjetili nakon zaključivanja transakcije sa Scholzom", poručuje on ističući i da je ponosan zbog činjenice da  su kvalitetom poslovanja, tehnologija, investicija i prakse pridonijeli zaključenju tako velike međunarodne investicije, te postali dio globalnog poslovnog partnerstva. 

"Ostvarit ćemo neke planove i preuzimanja brže nego je dosad planirano. Dokazali smo da se C.I.O.S. može nositi sa zahtjevima ne samo regionalnog, nego i globalnog tržišta. Već imamo u planu nove projekte u Hrvatskoj i u regiji. Posebno samo ponosni na to da nas niti opća kriza nije mogla zaustavit.“, kaže P. Pripuz. 

Komentirajte prvi

New Report

Close