Pripremno ročište u slučaju Osijek-Koteks; nema nagodbe!

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. ožujak 2013. u 14:22
Drago Tadić i Jadranka Sloković; Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Tadić i Ivić su porekli krivnju, a Pandžić je u cijelosti priznao počinjenje kaznenih djela, rekla je danas u Osijeku nakon ročišta Tadićeva odvjetnica Jadranka Sloković.

Na pripremnom ročištu u postupku protiv bivših čelnika osječke građevinske tvrtke "Osijek-Koteks" Drage Tadića i Damira Ivića te poduzetnika Ramiza Pandžića optuženih za korupciju, nije bilo nagodbi, Tadić i Ivić su porekli krivnju, a Pandžić je u cijelosti priznao počinjenje kaznenih djela, rekla je danas u Osijeku nakon ročišta Tadićeva odvjetnica Jadranka Sloković.

Početak glavne rasprave na Županijskom sudu u Osijeku zakazan je za 27. svibnja, rekla je Sloković nakon ročišta, koje je bilo zatvoreno za javnost.

Rekla je da je sud prihvatio gotovo sve dokazne prijedloge optužbe i obrane, da je predviđeno ispitivanje 30 do 40 svjedoka, a određeno je i novo financijsko-knjigovodstveno vještačenje, za koje se Sloković nada da bi moglo dovesti u pitanje određene postavke iz optužnice.

Tadića, Ivića i Pandžića USKOK tereti zbog kaznenih djela primanja mita u gospodarskom poslovanju i zloporabe položaja i ovlasti.

Optužnicom se prvookrivljenome Tadiću, kao zamjeniku predsjednika a zatim i predsjedniku uprave "Osijek Koteksa" i drugookrivljenome Damiru Iviću, direktoru marketinga i trgovine "Osijek Koteksa", stavlja na teret da su od prosinca 2004. do studenoga 2006. u Osijeku, u dogovoru, kao uvjet za zaključenje ugovora o kupoprodaji šljunka s obrtom "Santiva", a zatim i Trgovačkim društvom "Frankopan", od trećeokrivljenoga Ramiza Pandžića, vlasnika "Santive", a poslije člana uprave i direktora "Frankopana", zatražili da im na ruke isplaćuje tri kune po svakom isporučenom i naplaćenom prostornom metru šljunka tijekom njihove poslovne suradnje, na što je Pandžić pristao.

U tom razdoblju "Osijek Koteksu" isporučeno je najmanje 840.496 prostornih metara šljunka vrijednog 61,27 milijuna kuna, a okrivljene Tadića i Ivića tereti se da su od Pandžića najmanje 63 puta "na ime dogovorene nepripadne provizije" primili najmanje 2,52 milijuna kuna, navodi optužnica.

Tadić i Pandžić optuženi su da su se od 24. kolovoza 2005. do kraja prosinca 2006. s nakanom da se Tadiću pribavi znatna nepripadna materijalna korist dogovorili da će Tadić, koristeći se položajem predsjednika uprave "Osijek Koteksa", odobravati izdavanje mjenica Pandžićevim tvrtkama na temelju budućih isporuka šljunka, iako je znao da su te tvrtke u teškoj financijskoj situaciji te da nisu osigurani instrumenti povrata cjelokupne vrijednosti izdanih mjenica.

U tom je razdoblju "Osijek Koteks" Pandžićevim tvrtkama izdao 29 mjenica vrijednih 31,5 milijuna kuna, koje je on najprije eskontirao u bankama koje su novac uplaćivale na račune njegovih tvrtki, a zatim je podizao novac. Pandžić je Tadiću u skladu s dogovorom u 10 puta predao 2,2 milijuna kuna, a tvrtka "Osijek Koteks" oštećena je za 4,9 milijuna kuna na temelju mjenicama plaćenog, a neisporučenog šljunka.

Tadića se tereti da je u srpnju 2006. Pandžiću ponudio da njegova tvrtka od "Osijek Koteksa" kupi automobil za 400.000 kuna, s tim da se u ugovoru navede cijena od 40.000 eura, koju će "Osijek Koteksu" platiti kroz dostavu građevnog materijala, a Tadiću na ruke predati 100.000 kuna. Taj je ugovor sklopljen 27. srpnja 2006. i istog dana je Pandžić Tadiću predao 100.000 kuna, navodi se u optužnici.

Komentirajte prvi

New Report

Close