Pripremamo se za tržište plina u Srbiji, a sljedećih godina puno očekujemo od BiH

Autor: Borivoje Dokler , 26. rujan 2016. u 22:00
Antonija Glavaš, članica Uprave Prvog plinarskog društva (PPD) i izvršna direktorica za veleopskrbu

Iako je većina prihoda došla od trgovine električnom energijom, PPD RH u inozemstvu trguje s oko 500 milijuna kubika plina; prije godinu i pol osnovana je tvrtka u Mađarskoj preko koje kupce opskrbljuju s oko 120 milijuna kubika plina.

Energia naturalis grupa (ENNA) jedan je od najbrže rastućih poslovnih sustava u regiji. Trenutno je najveći opskrbljivač plina u Hrvatskoj te intenzivno gradi poziciju ozbiljnog regionalnog igrača. ENNA i tvrtke u sastavu grupe, od kojih je najpoznatije Prvo plinarsko društvo (PPD), u Hrvatskoj i regiji ostvarile su 2015. ukupan prihod od 4,3 milijarde kuna, što je povećanje od 25 posto u odnosu na godinu prije.

Porasla je i bruto dobit na 268 milijuna kuna, dok je godinu ranije iznosila 149 milijuna kuna. Osim ulaska u vlasništvo Luke Ploče i razvoja projekata unutar luke u vrijednosti oko 135 milijuna kuna, ENNA je zakoračila i u nove segmente poslovanja kao što su željezničku cargo prijevoz, ESCO i obnovljivi izvori energije. S Antonijom Glavaš, članicom Uprave PPD-a i izvršnoj direktorici za veleopskrbu, razgovarali smo o planovima širenja poslovanja tvrtke, LPG projektu u luci Ploče i strategiji koja im je omogućila kontinuirani rast posljednjih petnaestak godina.

Energia naturalis grupa (ENNA) iz godine u godinu ostvaruje sve bolje razultate. Kako objašnjavate taj uspjeh?
Energia naturalis (ENNA) dio je uspješne poslovne priče koja traje preko 15 godina, a započela je s poslovanjem danas najpoznatije tvrtke u sastavu grupacije – Prvog plinarskog društva (PPD). ENNA je danas velika investicijska i holding kompanija koju čini 15-tak različitih kompanija i koja djeluje na tradicionalnim i obnovljivim energetskim tržištima te ima širok spektar poslovanja – od distribucije plina, uvoza i opskrbe prirodnim plinom, naftnih derivata, informacijskih i komunikacijskih tehnologija preko investicijskih projekata do transporta. Grupa se proširila i na tržište ukapljenoga naftnog plina (UNP) te je u Luci Ploče počela graditi terminal koji će Hrvatskoj i zemljama regije otvoriti pristup UNP-u iz drugih izvora. Kontinuirani rast poslovanja i prihoda odlika je svih tvrtki u sastavu grupe ENNA. Značajniji rast tvrtke počinje 2012. godine liberalizacijom tržišta plina u Hrvatskoj, kada smo mi prvi uvezli prirodni plin osim do tadašnjeg monopolista. Poslovna strategija vodila je prema potpunoj diversifikaciji poslovanja tako danas ENNA energetski dio sustava zajedno s infrastrukturom i logistikom – skladištima, lukom i željeznicom, čini ozbiljan vertikalno integrirani sustav, jedinstven na ovim prostorima koji ne samo da je održiv, već se kontinuirano razvija i raste zajedno s tržištem. Pri tome, u obzir treba uzeti da je ENNA izlaskom na regionalna tržišta postala ozbiljan sudionik konkurentan na europskim tržištima.  

 

1,3milijardi

kubika plina PPD je prodao u 2015,. što predstavlja rast od 33 posto u odnosu na 2014.

Najveći ste opskrbljivač prirodnog plina u Hrvatskoj, a prošle ste godine ostvarili rast prodaje plina od 33 posto. Da li se pozitivan trend nastavio i ove godine te koji je vaš konačni cilj, barem što se tiče plinskog biznisa u Hrvatskoj? 
PPD je stabilan i propulzivan sustav koji zahvaljujući jasnoj strategiji i brzom donošenju odluka svake godine bilježi rast na plinskom tržištu. Unatoč činjenici da je na hrvatskom plinskom tržištu prisutan veliki broj sudionika te da petnaest registriranih voditelja bilančnih skupina i čak pedeset šest subjekata ima licencu za opskrbu plinom, PPD je trenutno tržišni lider među hrvatskim uvoznicima plina. U 2015. prodano je 1,3 milijardi kubnih metara prirodnog plina što predstavlja rast od 33,3% u odnosu na 2014. Pozitivan trend rasta bilježimo i u 2016. Naš cilj je zasigurno održati poziciju na kojoj smo trenutno, što iziskuje izuzetno puno napora. Vjerujemo kako sve izazove do sada uspješno rješavamo, a sve zahvaljujući rukovodstvu i timu mladih, predanih stručnjaka koji na dnevnoj bazi, prikupljaju informacije, uče i djeluju, u konačnici s jednim zajedničkim ciljem.

Nakon što ste pozicionirali na domaćem tržištu, ENNA intenzivno gradi i poziciju ozbiljnog regionalnog igrača. Lani ste u inozemstvu uprihodili 405 milijuna kuna od čega je većina došla od trgovine električnom energijom. Kakvi su vam planovi za nadolazeće razdoblje u regiji?
 Naša orijentacija na inozemna tržišta dio je poslovne strategije koja je do sada pokazala više nego pozitivne rezultate i pozicionirala nas kao nezaobilaznog inozemnog partnera. Trenutačno smo prisutni na tržištima Mađarske, Slovenije, Srbije i BiH, a poslujemo i u drugim zemljama poput Njemačke, Austrije, Švicarske, Češke, Slovačke, Bugarske, Rumunjske, Italije, Crne Gore itd. Iako je većina prihoda došla od trgovine električnom energijom ne treba zaboraviti da PPD RH u inozemstvu trguje sa oko 500 milijuna kubika plina. Prije godinu i pol osnovana je tvrtka u Mađarskoj preko koje opskrbljujemo komercijalne kupce sa oko 120 milijuna kubika plina. U Beogradu su u tijeku pripreme za otvaranje tržišta plina u Srbiji, a planira se pozicioniranje i u drugim segmentima, primjerice proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora i energetskoj učinkovitosti. Tvrtka unutar poslovnog sustava ENNA od kraja 2015. posluje i u Bosni i Hercegovini gdje se također sljedećih godina očekuje liberalizacija tržišta. 

Od prošle godine zakoračili ste u nove segmente poslovanja, a jedan od njih je i ESCO i obnovljivi izvori energije. Kakvi su početni rezultati i kakva su vaša očekivanja od tog segmenta u budućnosti?
Razmišljamo dugoročno i vodimo računa o održivosti našeg poslovanja. Upravo zbog toga značajne investicije realiziramo kroz energetsku učinkovitost ESCO projekte i obnovljive izvore energije, razvoj željezničkog transporta i generalno u logističke projekte te energetiku općenito. To je strateški pristup diversifikaciji poslovanja. Zbog otežane situacije u gospodarstvu smatramo da je vrlo važno da subjekti koji ostvaruju dobit na tržištu Hrvatske svoju dobit upravo tu i reinvestiraju. U tom smislu ESCO model financiranja, kojim se naručitelji radova ne zadužuju, nego naručene radove otplaćuju uštedama na energiji, sve se više primjenjuje. Mi smo pokrenuli značajan investicijski ciklus kroz kojeg reinvestiramo dobit ostvarenu zadnjih godina u projekte u Hrvatskoj. Naša tvrtka PPD ESCO dobila je poslove energetske obnove pet objekata javne namjene, mahom bolnica, ukupne vrijednosti preko 200 milijuna kuna.

Prije godinu dana ugovorili ste sa stranim partnerom suradnju na razvoju terminala za skladištenje i pretovar naftnih derivata i ukapljenog naftnog plina (UNP) u luci Ploče. Kako napreduje taj projekt i što će njegova finalizacija donijeti Hrvatskoj i regiji?
Luka Ploče je dugoročan i strateški vrlo bitan projekt vrijedan oko 135 milijuna eura, i tamo nastojimo razviti kvalitetan posao koji će u gospodarskom smislu, smislu zapošljavanja i razvojne perspektive doprinijeti kako lokalnoj zajednici tako i cijeloj Hrvatskoj. Luka Ploče ima važnu stratešku poziciju na Mediteranu i zbog toga ima velik potencijal za rast i razvoj. Mi kroz Luku Ploče razvijamo posve novi regionalni LPG projekt i pokušavamo osigurati dobavu ukapljenog naftnog plina i to morskim putem uz pomoć brodskog transporta. Distribucija naftnih derivata kroz terminal u Pločama ublažit će trenutna ograničenja koja postoje glede infrastrukture distribucije naftnih derivata i ukapljenog naftnog plina (UNP) za cijelu regiju. Nakon završetka radova, novi terminal će omogućiti jeftiniji i sigurniji uvoz naftnih derivata i UNP-a morskim putem te distribuciju naftnih proizvoda na brojna tržišta jugoistočne Europe. Uspijemo li u tome, dodatno ćemo dobiti na regionalnom utjecaju. I tu smo, međutim, razmišljali šire. Naime, željeznica je produžena ruka luke, dok je vrijednost luke u mogućnosti zaprimanja tereta i otpremanja prema različitim destinacijama. Baš zato u transportnoj tvrtci PPD transport koja je prvi privatni željeznički cargo prijevoznik u Hrvatskoj vidimo potencijal postizanja sinergijskih efekata za PPD i Luku u cjelini. Moram pohvaliti kolege iz PPD transporta koji rade odličan posao i već sada voze 100-tinjak vlakova na mjesec.

Komentirajte prvi

New Report

Close