Pripremaju sanacije za još 101 odlagalište

Autor: Saša Paparella , 29. siječanj 2017. u 22:00
Od 301 odlagališta otpada dosad je zatvoreno 170 /FOTOLIA

Građani Jastrebarskog i nakon poskupljenja od 1. siječnja plaćaju najnižu cijenu prikupljanja i odvoza otpada u županiji.

Prema podacima Ministarstva zaštite okoliša i energetike, od 301 odlagališta otpada u Hrvatskoj dosad je zatvoreno 170.

Sanirano je 171, sanacija je u tijeku na njih 29, a u pripremi je za još 101 odlagalište. Ministarstvo je k tome kroz Operativni program Zaštita okoliša za sanacije 12 odlagališta osiguralo oko 220 milijuna kuna po modelu 100-postotnog financiranja, 85 posto sredstvima iz EU fondova, a 15 posto iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Među lokalnim samoupravama koje pravovremeno reagiraju na izazove zbrinjavanja otpada izdvaja se nekoliko gradova. U Zagrebačkoj županiji kao najbolji ističe se Grad Jastrebarsko, koji je među prvima u Hrvatskoj u potpunosti riješio zbrinjavanje miješanog komunalnog otpada u skladu s važećim zakonskim propisima.

Sanacija lokalnog odlagališta Božićka je u potpunosti završena još u srpnju 2013. Zatvorenim odlagalištem od tada upravlja tvrtka Ceste Jastrebarsko, a troškove održavanja, kao i sve troškove monitoringa nakon zatvaranja odlagališta, snosi Grad Jastrebarsko. Odlukom gradskih vlasti, komunalni otpad s područja prikuplja koncesionar Eko – flor plus i odvozi ga na zbrinjavanje. U Jastrebarskom se još 2011. prestalo s odlaganjem komunalnog otpada, a činjenica da više nema lokalnog odlagališta otpada znači i da potencijalni penali koje će Hrvatska od iduće godine morati plaćati EU zbog neuređenog sustava gospodarenja otpadom neće zahvatiti njegove građane.

Građani Jastrebarskog već sada imaju razloga za zadovoljstvo jer i nakon poskupljenja od 1. siječnja plaćaju najnižu cijenu prikupljanja i odvoza otpada u Zagrebačkoj županiji. Naime, prosječna cijena u Zagrebačkoj županiji za zapremninu spremnika od 120 litara iznosi 65 kuna, dok građani Jastrebarskog za to isto plaćaju 57 kuna, odnosno desetak posto manje. Za usporedbu, građani Svete Nedjelje plaćaju 72, a građani Samobora čak 73,45 kuna za istu uslugu. Niže cijene imaju kategorije domaćinstva u višestambenim zgradama, vikendaši, korisnici socijalne pomoći, odnodavna i  samačka i staračka domaćinstva, a u kategoriji pravnih osoba čak šest različitih kategorija izbora je na raspolaganju u sektoru gospodarstva, te četiri za neprofitne organizacije.

Građani Jastrebarskog imaju na raspolaganju četrdesetak zelenih otoka, reciklažno dvorište kao i mobilno reciklažno dvorište. Također, korisnicima je podijeljeno 12.000 spremnika za otpad. U zonama važnim za očuvanje prirode i postavljeno je dvadesetak eko otoka, sa spremnicima koji su uklopljeni u prirodni okoliš na način da su postavljeni u posebno izrađene drvene kućice. "Uz zadržavanje statusa najpovoljnije cijene usluge, što drži već godinama, Grad Jastrebarsko može pohvaliti da je najbolji primjer zbrinjavanja otpada u županiji, te je među prvima u Hrvatskoj u potpunosti riješio zbrinjavanje miješanog komunalnog otpada. Primjer smo odgovornog postupanja s otpadom i mi se ne trebamo bojati EU direktiva jer smo već dosad riješili sve ono što drugi nisu", ističe gradonačelnik Zvonimir Novosel. 
 

Komentirajte prvi

New Report

Close