Priprema se teren za najveću greenfield investiciju u turizmu

Autor: Suzana Varošanec , 23. kolovoz 2018. u 13:31
Općina kreće u otkup privatnog zemljišta na području od 260 hektara/ FOTOLIA

Potencijalni veliki investitor je Jeff Blackard, poduzetnik čiji Blackard Global ima godišnje prihode više od 250 mil. eura.

S dalmatinskog otoka Pašmana s tek 3000 žitelja, uz turističke aktivnosti manjih kampova i privatnih iznajmljivača, ipak dolazi 'vjetar u jedra', zanimljivo, potencijalno najvećoj greenfield turističkoj investiciji od hrvatskog osamostaljenja. Primiče se tajming kad će američka investicijska tvrtka Blackard Global, iz Dallasa, koja se bavi razvojem projekata i izgradnjom naselja, predstaviti svoje idejno rješenje za projekt turističkog naselja težak pola milijarde eura. 

O tome ovisi daljnji hodogram, pa će u listopadu biti jasno hoće li se ta tvrtka, nakon što je ocijenjena kao investicijski sposobna s godišnjim prihodima iznad 250 milijuna eura u protekle tri godine, te kandidiravši se za ulazak u drugu fazu međunarodnog natječaja za izbor investitora za realizaciju turističkog razvojnog projekta "Pašman rivijera", doista i krenuti u njegovu realizaciju.  Iza ovog potencijalno velikog investitora stoji Jeff Blackard, građevinski poduzetnik te prostorni inženjer, poznat i kao zaljubljenik u hrvatski Jadran (izgradio je repliku grada Supetra na otoku Braču pretvorivši je u rodnom Teksasu u turističku atrakciju).

Nakon neformalnog obilaska lokacije ovih dana, najavljeno je da će općinskim vijećnicima na Pašmanu početkom listopada predstaviti idejno rješenje. Riječ je o Masterplanu projekta, za kojeg su lokalne vlasti pripreme započele još početkom dvijetisućitih. Ususret tome, a s obzirom na vrijednost ulaganja i očekivanja da će biti okidač razvoja otoka, o predstojećim zbivanjima na otoku se trenutno već govori u formi: "Obećavajuće!" Uz bok ozbiljnosti potencijalnog investitora i visoke pripremljenosti projekta, u kojem je kroz prezentacije mogućnosti izvan granica zemlje lani svoj obol dala i državna Agencija za investicije i konkurentnost (AIK), znakovita je i najava sudjelovanja samog Blackarda na "2.

Investicijskom forumu zdravlja i turizma Adriatic regije 2018." u Zagrebu u listopadu, kad će sve biti predstavljeno i stručnoj javnosti. Prema okvirnom planu, realizacija bi se odvijala u 2 faze u 6 godina, a da ga otočani žele jasno je i iz poruka lokalnih vlasti. Štoviše, bude li idejno rješenje u skladu s Prostornim planom, općina neće otezati s kapitalnom odlukom, izričit je načelnik Općine Pašman Krešimir Ćosić.  Nositelj projekta je Općina, a upravljanje je od strane investitora kroz poluge uzimanja u zakup na 99 godina i pravo građenja u dvjema uvalama na južnoj strani otoka. Posrijedi je ukupna površina od oko 260 hektara, od čega je 100-tinjak građevinsko zemljište namijenjeno isključivo za gradnju turističkog naselja.

 

500 milijuna

eura 'težak' je projekt gradnje turističkog naselja

Kako je tek oko 4 do 5% te velike površine u privatnom vlasništvu, procjenjuje se da imovinsko-pravni odnosi neće biti prepreka.  U tijeku su pregovori s privatnim vlasnicima kako da općina po procijenjenoj vrijednosti od strane sudskih vještaka otkupi privatne čestice (18 eura po m2). Dobar dio njih je voljan prodati, navodi načelnik, te dodaje da će do listopada biti završene pripreme predugovora. Za vlasnike koji nemaju interes prodati, zemljište će (p)ostati zelena zona, što znači da otpadaju prepreke tog tipa na putu ostvarenju mega-investicije, po nekima i na simboličkoj razini važne zbog moguće prekretnice k dobrim i uspješnim investicijskim pričama koje su nasušno potrebne Hrvatskoj. Pod tom egidom su i prvi komentari na tržištu.

Tako Vedrana Linkan iz Colliersa ističe kako u današnjem trendu biznisa, gdje se sve odvija izrazito brzo, investitori traže prilike u kojima mogu u bilo kojem trenutku vidjeti svoj brzi izlaz – bilo kroz prodaju projekta u cijelosti ili djelomično. U Hrvatskoj, navodi, nema projekata koji po trenutnoj spremnosti s jedne strane, te povijesnim primjerima rješavanja problema s druge strane, ukazuju na mogućnost realizacije greenfield projekta kroz manje od 7 do 10 godina.

 

20 milijuna

eura planirana je dokapitalizacija tvrtke Pašman rivijera

Na to izrazito neprivlačno dugo trajanje investicije, većinom utječu procesi rješavanja vlasničkih i pravnih pitanja, ishođenja urbanističkih planova i dozvola te provedba infrastrukture i slično, zbog čega "kontinuirano i ukazujemo na nužnu spremnost i agilnost javnog partnera u procesu, jer je njegova uloga ključna, a suodgovornost za uspješnost projekta neupitna." "No, projekt Pašman Rivijera ima priliku biti prvi uspješan greenfield projekt koji se provodi u suradnji s javnim partnerom.

Brzina kojom se otvorena pitanja na tom projektu do sada rješavaju ukazuje na spremnost i predanost javnog partnera da u okvirima svojih nadležnosti podrži investiciju i omogući joj dugoročan uspjeh na čast, radost i korist svih dionika, a sigurno ponajviše lokalnog stanovništva stvarajući od Pašmana još uspješniju turističku destinaciju, dovodeći bolje turiste, kreirajući još više kvalitetnih radnih mjesta, a svime time povećavajući lokalni i državni proračun. Što je na početku i na kraju dana, ipak ultimativni cilj upravo onih koji na čitavu uspješnost greenfield investicije ključno utječu", kaže Likan. 

Kod opcije pozitivnog raspleta, doznajemo, već u studenom mogla bi biti raspisana druga faza natječaja: to podrazumijeva potpisivanje ugovora i dokapitalizaciju tvrtke Pašman rivijera (u vlasništvu Općine) s 20 milijuna eura. Za donošenje urbanističkog plana i rješenje pitanja pomorskog dobra Ćosić smatra da je potrebno najviše pola godine, pa ostaje za vidjeti je li RH zrela da promišljenim i agilnim investicijskim programima podrške te brzim rješavanjem vlasničkih, pravnih, urbanističkih i infrastrukturalnih problema, uspješno privuče, a onda još uspješnije i zadrži investicije u Hrvatskoj.

Komentari (10)
Pogledajte sve

Šta znači bolji gost?
Pa po tom kriteriju 95% Hrvata su nepoželjni gosti. Osim eventualno kao konobari i spremacice. A na more nek idemo u 2 I 3 mjesecu o nek se kupamo po najvećoj buretini. Ali opet sa druge strane uskoro ćemo svi biti gasterbajteri pa ćemo moći postati dobri gosti.


Samo nek' uplati neke veće novce, tek onda će shvatiti gdje je došao, marksistički vampiri počinju opstrukcije tek kad nekog navuku da nešto uplati.

Bjež'te odavde, g. Blackard ako vam je novac mio! Ili pitajte izravno Plenkovića kako je spriječio slovačku grupaciju da preuzme Badel živim novcem, i dao ga marksističkom jataštvu koje svoje novce nema, nego će se financirati putem HBOR-a? Marksisti ne trpe privatni kapital, jer njega uvijek netko čuva i nije ga tako lako opljačkati kao državne novce. Osim ako se pljačka putem proglašavanja tvrtki strateškim. I zato privatnih investicija više nikad neće biti dok ne padne HDZSDP komunizam.


Apsolutno tocno.

Pa, u tom dijelu Jadrana – još nije uspjela NITI JEDNA KONKRETNA INVESTICIJA……..
Pogledajte Zelenu Puntu, na Ugljanu.sto godina se čeka izgradnja hotelčića …masu nedovršenih privatnih projekata, i nekoliko urbanih vila zavidnog koncepta……
Infrastruktura za ubiti se po cesti, nema poštene trgovine u krugu 20 km ……………
Daj Bože, da se čovjek od ljubavi zanese i nešto napravi tamo…………..




ovaj projekt je nepotreban, gl.up i skup… i vjerojatno nepostojeć.


[/quote]
možda je i lažan,ko i koncert dubioze kolektiv na petrovaradinskoj

New Report

Close