Pripajanjem Ingotehu Gradnja izbjegla stečaj

Autor: Suzana Varošanec , 06. lipanj 2019. u 22:00
Donedavno su zapošljavali 600 radnika/FOTOLIA

S imovinom dužnika i njegove obveze prenose se na Ingoteh u vlasništvu Davora Mandura, a temeljni kapital penje se na 46 milijuna kuna.

Još jedna tvrtka veliki dužnik posegnula je za mogućnošću koju Zakon o trgovačkim društvima poznaje, pa je putem statusne promjene u vidu pripajanju drugom društvu kao preuzimatelju de facto u zadnji tren izbjegla prijeteće otvaranje stečajnog postupka, zaobilazeći tome očigledno suprotstavljene interese pojedinih vjerovnika, uključujući i predstavnike iz redova države. 

Riječ je o osječkoj građevinskoj kompaniji Gradnja, koja stoga upravo prestaje postojati, sukladno rješenju Trgovačkog suda u Osijeku u kojem je i registriran postupak pripajanja Gradnje osječkom društvu Ingoteh. Osnovano je krajem 2018. te je u vlasništvu jedinog udjeličara Davora Mandure. Tako je preuzimateljev osnivački iznos temeljnog kapitala od 20.000 kuna korigiran na iznos veći od 46 milijuna kuna. Tako za vjerovnike nastupaju važne pravne posljedice: s imovinom dužnika i njegove obveze prenose se na tvrtku kojoj se Gradnja pripaja, a prethodni stečajni postupak za osječkog građevinara, započet po prijedlogu Fine nakon obustavljenog predstečaja, time se obustavlja.   

Bogatstvo u nekretninama
U kontekstu 70 godina tradicije poslovanja nekadašnjeg velikog građevinara koji je sve do nedavno zapošljavao 600 radnika, zanimljivim se čini i podatak da je pripajanje i spas od stečaja dočekao s tek 30-ak radnika. Broj radnika se mijenja iz dana u dan, kazala je privremena stečajna upraviteljica Boja Stanković, dodajući kako nisu primali plaću, tako su svi koji su mogli pronaći posao – otišli.

Njezino izvješće o gospodarskom stanju i položaju dužnika sačinjeno tijekom prethodnog postupka radi ispitivanja stečajnih uvjeta ukazivalo je na postojanje stečajnih razloga, što ona potvrđuje. Obveze prema bilanci na 31. prosinca 2018. iznosile su nešto više od 278 milijuna kuna, a blokada žiroračuna oko 140 mil. kn i to u razdoblju između dva sudska ročišta na kojima je odluka o stečaju dva puta odgođena upravo zbog postupka pripajanja čije je provođenje bilo u tijeku.

Što se imovine tiče, raspolagala je s dugotrajnom i kratkotrajnom materijalnom imovinom u iznosu od oko 143 milijuna kuna. Vlasnik je i velikog broja nekretnina upisanih u zemljišnoknjižnim odjelima niza sudova, primjerice Osijeka, Valpova, Belog Manastira, Zagreba… U portfelju su joj i dionice niza tvrtki, kao i pokretnine.  

Plaćanje obveza
Koji je poslovni cilj ovog pripajanja i planovi za izvlačenje iz poteškoća, inače glavna pitanja za, primjerice, Upravu Gradnje i njezinog člana Zorislava Šmita, zanima vjerovnike, među kojima i razlučne iz financijskog sektora. Još prije više mjeseci moglo se je čuti iz izvora bliskih tvrtki kako su u tijeku razgovori s potencijalno zainteresiranim investitorima oko suradnje, no bez daljnjih potvrda. Vjerojatno se i dalje nadaju da se naći strateškog partnera koji će podmiriti obveze i nastaviti poslovanje, komentirao je jedan sugovornik, dodajući da će inače ponovo doći u blokadu.   

Komentirajte prvi

New Report

Close