Primorsko-goranska županija od turizma očekuje prihod od 1,5 milijarde eura

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. rujan 2015. u 14:11
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Kvarner ove godine bilježi rekordne turističke rezultate, u skladu s rezultatima u cijeloj zemlji, rekao je Komadina na konferenciji za novinare.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina izjavio je u utorak kako u toj županiji u ovoj, rekordnoj turističkoj godini očekuju prihod od turizma od oko 1,5 milijarde eura, što bi u ukupnim prihodima na razini cijele Hrvatske bio udio od oko 20 posto.

Kvarner ove godine bilježi rekordne turističke rezultate, u skladu s rezultatima u cijeloj zemlji, rekao je Komadina na konferenciji za novinare.

Po podacima koje je iznijela direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov, u prvih osam mjeseci na Kvarneru je boravilo više od dva milijuna turista, koji su ostvarili 11,1 milijun noćenja, što je u dolascima porast za devet posto i u noćenjima za sedam posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Samo u kolovozu na Kvarneru se odmaralo 710.412 turista, a ostvarili su 4,5 milijuna noćenja, što je šest posto više turista i pet posto više noćenja nego u prošlogodišnjem kolovozu.

Tradicionalno, s njemačkog tržišta, u koje se i pojačano ulagalo, dolazi najviše gostiju, pa su tako njemački gosti u kolovozu u ukupnim noćenjima na Kvarneru imali udio od 33 posto.

U odnosu na isto razdoblje prošle godine, povećan je i broj dolazaka i noćenja gostiju sa svih tržišta – iz Italije, Slovenije, Austrije, domaćih gostiju, turista iz Velike Britanije, Švedske, SAD-a i drugih zemalja.

Kako je istaknuto, povećanja su najveća u odredištima gdje se više ulagalo, kao što su opatijska i lošinjska rivijera te riječko područje, a i u Gorskom kotaru, koji je ljeti bio posve popunjen, je ostvareno 24 posto više noćenja nego lani.

Direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov ističe i kako su najave za posezonu vrlo dobre, a za to se razdoblje radilo i na nizu projekata, primjerice za bicikliste, zdravstveni turizam i slično.

Župan Komadina na konferenciji je izvijestio i da će se za učenike srednjih škola koji stanuju pet ili više kilometara od škole subvencionirati 75 posto troškova prijevoza, o čemu je odluku jučer donijela Vlada. Županija je, dok ne povuče državna sredstava, za sufinanciranje tog prijevoza osigurati oko devet milijuna kuna, najavio je primorsko-goranski župan.

Na području Primorsko-goranske županije ima oko 10.000 srednjoškolaca, od čega njih oko 4000 stanuju na udaljenosti većoj od pet kilometara od škola.

Komentirajte prvi

New Report

Close