Prijevoznici negoduju zbog zastoja na carini

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. srpanj 2013. u 15:20
. Marijan Banelli, predsjednik udruge prijevoznika. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Cestovni prijevoznici trpe značajne štete zbog gužvi i zastoja carinskih procedura u Zagrebu, požalio se u razgovoru za Hinu predsjednik Uprave Gospodarsko interesne udruge Hrvatski cestovni prijevoznici Marijan Banelli.

Cestovni prijevoznici trpe značajne štete zbog gužvi i zastoja carinskih procedura u Zagrebu, požalio se u razgovoru za Hinu predsjednik Uprave Gospodarsko interesne udruge Hrvatski cestovni prijevoznici Marijan Banelli.

Prijevoznici čekaju i po tri dana, od nedjelje, a razloga je nekoliko – službe ne rade kako treba i slabo su koordinirane, kaže Banelli.

On smatra da špediteri, fitopatolozi, sanitarci i veterinari koji rade u samo jednoj smjeni, nisu dobro međusobno usklađeni i pripremljeni za promjene koje su nastupile ulaskom Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja.

Vlasniku prijevozničke tvrtke Renato PP Predragu Pavliću nije jasno zašto se toliko čeka, kad, kako kaže, carinici mogu pustiti robu na istovar budući da ju prati uredna dokumentacija. "Umjesto toga, carinici svaljuju odgovornost na špeditere, a špediteri na carinike", kaže Pavlić.

On upozorava na velike troškove koje prijevoznici trpe zbog zastoja, ali i na opasnost za robu koja mora biti hlađena ili kojoj rok upotrebe istječe.

Po njegovim riječima, veća gužva je u carinarnici na Jankomiru nego na Žitnjaku.

U Carinskoj upravi ponavljaju jučerašnje objašnjenje Ministarstva financija prema kojem je za očekivati da se robni, a ponegdje i putnički promet odvija uz povremene zastoje zbog prilagodbe svih sudionika na nova carinska pravila koja su se počela primjenjivati ulaskom Hrvatske u Europsku uniju.

Ulaskom Hrvatske u EU carinska je služba zajedno sa svim subjektima u lancu carinskog poslovanja, odnosno gospodarstvenicima, prijevoznicima, otpremnicima i inspekcijskim službama, počela s primjenom potpuno novih carinskih pravila, procedura i aplikacija koje se primjenjuju jedinstveno u EU pa je za očekivati da se robni, ponegdje i putnički promet odvija uz povremene zastoje, kažu u Ministarstvu financija.

Ocjenjuju da je Carinska uprava poduzela sve da svi sudionici u postupku budu pravovremeno informirani i educirani o provedbi carinskih propisa EU, ali da je za put od uvođenja novog sustava do rutinskog postupanja potrebno određeno vrijeme.

Komentirajte prvi

New Report

Close