Prijevare i evazija izbiju iz proračuna 1,7 milijardi kuna PDV-a

Autor: Ana Blašković , 29. rujan 2017. u 07:42
Proračunska 'rupa' po PDV-u je 3,9%/FOTOLIA

Iako Hrvatska ne stoji loše u odnosu na ostale članice, no manjak iznosi 3,9 posto očekivanih prihoda.

Radi prijevara, izbjegavanja plaćanja poreza, stečajeva, kao i tvrtki u financijskim problemima, državna je blagajna ostala bez 1,77 milijardi kuna, odnosno 232 milijuna eura, poreza na dodanu vrijednost u 2015., pokazuje izvješće Europske komisije. Premda Hrvatska komparativno ne stoji loše u odnosu na ostale članice, raskorak očekivanih i ostvarenih prihoda PDV-a, tzv. 'rupa u PDV-u', iznosi 3,9 posto.

 

37 posto

ukupnih poreznih prihoda u Hrvatskoj donese porez na dodanu vrijednost

Problemi s naplatom
Na razini EU članice godišnje zbog 'rupe u PDV-u' ostale su bez 152 milijarde eura što je "neprihvatljivo velik iznos". Problemi s naplatom snažno variraju među članicama. Najveći manjkovi zabilježeni su u Rumunjskoj (37,2%), Slovačkoj (29,4%) te Grčkoj (28,3%), a najmanji u Španjolskoj (3,5%) i Hrvatskoj (3,9%). U apsolutnom iznosu rekorderka po 'rupi u PDV-u' u 2015. godini bila je Italija u kojoj je čak 35 milijardi eura nije nikad nije stiglo u državnu blagajnu.

Ipak, u odnosu na 2014. naplata je blago poboljšana u većini zemalja, uključujući i Hrvatsku u kojoj se manjak smanjio za 84 milijuna kuna. Najveći napredak ostvarile su Malta, Rumunjska i Španjolska, dok je u sedam članica manjak zabilježio povećanje, i to u Belgiji, Danskoj, Irskoj, Grčkoj, Luxemburgu, Finskoj i Velikoj Britaniji.

 

Moscovici

Države ne bi smjele prihvaćati tako alarmantne gubitke prihoda od PDV-a.

Alarmantni gubici
"Države članice ne bi smjele prihvaćati tako alarmantno velike gubitke prihoda od PDV-a. EK podupire nastojanja da se poboljša naplata PDV-a u EU-u, ali treba imati u vidu da su današnja pravila o PDV-u sastavljena 1993. te stoga zastarjela. Uskoro ćemo predložiti reformu pravila o PDV-u za prekograničnu prodaju. Naša će reforma omogućiti smanjivanje prekograničnih prijevara povezanih s PDV-om za 80 posto i vratiti državama članicama taj nasušno potreban novac", najavio je Pierre Moscovici, povjerenik EK za ekonomske i financijske poslove, oporezivanje i carinu. 

U listopadu će EK predstaviti prijedloge za najširu reformu sustava PDV-a u posljednjih 25 godina. Cilj je otežati prijevare i poboljšati naplatu tog poreza. U Hrvatskoj je, PDV najizdašniji prihod proračuna; od oko 75 milijardi kuna poreznih prihoda, od PDV-a se skupi oko 37%. U smjernicama za 2018. Vlada očekuje 48,2 milijarde kuna prihoda od PDV-a. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Premalo, obzirom na kaj se prikupljeni novac troši!

Vjerojatno taman cifra koju su Todorić i par polupropalih tajkuna dužni. Svi ostali plaćaju milom ili silom..

New Report

Close