‘Prije svega sam liječnik, a tek onda uspješan poduzetnik’

Autor: Darko Bičak , 04. studeni 2014. u 18:47
Boris Nemec, riječki ortoped

Dr. Boris Nemec priča kako se odlučio za privatni biznis i s kojim izazovima se susretao.

Iako je javni zdravstveni sustav jedan od najvećih gubitaša u Hrvatskoj, svejedno se otvara sve više privatnih klinika i poliklinika koje uspješno posluju, poput Specijalne bolnice Dr. Nemec u Matuljima koja ovih dana slavi 10. obljetnicu. Kako se odlučio za privatni biznis i s kojim izazovima se susretao, priča sam dr. Boris Nemec.

Koliko je danas zdravstveni biznis u Hrvatskoj održiv?
Pokretanje, održavanje i razvijanje privatne zdravstvene ustanove je jedan od najizazovnijih i najskupljih poduzetničkih pothvata i zahtijeva neprestana velika ulaganja. Hrvatska ima kvalitetne liječnike, a privatne zdravstvene ustanove velik potencijal koji velikim dijelom leži u zdravstvenom turizmu. Specijalna bolnica "Dr. Nemec" smještena je u Matuljima, gospodarski razvijenoj općini u zaleđu opatijske rivijere koja već 120 godina ima status klimatskog lječilišta. Redovito imamo inozemne pacijente, a u proteklih deset godina kod nas su se liječili pacijenti iz cijele Europe, iz daleke Australije, Kine, Rusije, Kanade, SAD-a, Afrike itd.

Koliko je privatno zdravstvo danas uopće dostupno građanima naše zemlje? 
Zdravstvena usluga privatnih ustanova mogla bi biti mnogo dostupnija nego što je to sada slučaj. Javni i privatni sektor zdravstva mogu biti partneri u čijem je zajedničkom cilju najbolja dostupna zdravstvena skrb za pacijenta. Privatne bolnice imaju ogroman potencijal – zaposlene stručnjake, vlastite resurse po pitanju opreme i mogle bi bitno doprinijeti smanjivanju predugih lista čekanja. Ljudi na operacije u nekim slučajevima čekaju i godinama, a onda kad uslijed tegoba više ne mogu biti strpljivi, pored redovnog izdvajanja za zdravstveno osiguranje iz vlastitog džepa plaćaju zahvate, što je besmisleno. Zdravstvena usluga bi bila mnogo kvalitetnija i dostupnija za pacijenta kada bi država privatnim zdravstvenim ustanovama omogućila sklapanje ugovora s HZZO-om i korištenje uputnica.

Većinu poduzetnika muči problem stalne promjene regulative, a čini mi se da je u zdravstvu to posebno slučaj?
Samo jedan primjer – imamo ugovor s HZZO-m i bez prethodnih dogovora, ugovor se odjednom i jednostrano otkaze. Takvi potezi ne smetaju samo nama nego prije svega korisnicima zdravstvenog sustava koji također ostanu zatečeni takvim odlukama. Isto tako bitno je pitanje cijena koje su i prije bile ispod bilo kakvih standarda. Također bez dogovora i te se cijene smanjuju.

Da ste danas ponovno na početku karijere što biste promijenili?
Zapravo ne razmišljam o tome, zadovoljan sam kako se sve posložilo. Biti liječnik i pomagati ljudima  je moj životni poziv. U potpunosti sam se pronašao u tom pozivu i nikada nisam zbog toga požalio.  Posebno me veseli što sam baveći se ortopedijom ostao povezan sa sportom – prije svega mislim na  nogomet koji je moja velika ljubav od malih nogu.

Kako je vaš biznis nastao te kakvi su vam planovi?
Iako sam privatni poduzetnik u zdravstvu, jer sam slijedeći neku svoju viziju osnovao kliniku praktički iz nule,  ne volim svoj posao nazivati biznisom. Prije svega sam liječnik, a tek onda poduzetnik. Nakon više od trideset godina rada u javnom zdravstvu, u Klinici za ortopediju u Lovranu, moj san je bio radni vijek završiti u bolnici kakve sam posjećivao tijekom usavršavanja u inozemstvu. Moje prve ambicije nisu bile stvoriti nešto veliko, planirao sam imati polikliniku s operacijskom salom za manje zahvate, no postupno je bilo sve više zahtjeva za složenijim operacijama, stoga sam se odlučio krenuti u tom smjeru. Od troje zaposlenih narasli smo u deset godina u zdravstvenu ustanovu sa 28 zaposlenih. Tijekom 10 godina rada uspješno je obavljeno 8000 operativnih zahvata i preko 30.000 specijalističkih pregleda. Od početka rada, naš temeljni cilj je odrediti individualni terapijski pristup za svakog pacijenta. U radu primjenjujemo najsuvremenije dijagnostičke i operativne tehnike te se brinemo za učinkovit postoperativni oporavak svakog pacijenta. I dalje ćemo se razvijati i ulagati u bolnicu i naše ljude kako bi zdravstvena usluga koju pružamo bila što kvalitetnija. 

Zaljubljenik u nogomet

Vaše ime se danas uglavnom veže uz nogomet. Da li se u nogometu ozljeđuje najviše igrača, imaju li oni najviše novca ili o čemu se tu radi?

Moja specijalnost je upravo područje liječenja ozljeda kukova i koljena, medicinskih probama vrlo karakterističnih za nogomet i sport općenito. U tome smo kao zdravstvena ustanova prepoznati i u svijetu.  Može se reći da sam prirodom posla i osobnim interesom od rane mladosti vezan za sport. Osim toga, dugo godina bio sam član zdravstvene komisije FIFA, a od 1996.  sam liječnik hrvatske nogometne reprezentacije i bio sam dio ekipe na brojnim nastupima.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Sjajan primjer poduzetnika, uzima iskljucivo gotovinu i bez griznje savjesti radi ponovno snimanje sa svojim uredjajima jer ne priznaje nista od hrvatskih javnih medicinskih ustanova. A istovremeno nema problema primati placu medicinskog fakulteta. Najbolje od svega, covjek se reklamira jer pripada izabranoj mafijaskoj ekipi koja je od hrvatskog nogometa napravila mafijasku organizaciju.

New Report

Close