Prije dva dana fešta, danas ocjenjivanje svih radnika

Autor: Ivica Profaca (VLM) , 11. ožujak 2013. u 08:47
Tomislav Debeljak ne skriva što čeka radnike u Splitu/PXL

Brodosplit će raditi s profitom.

Došlo je vrijeme da se uvede reda. Zadnjih pet godina nas je skroz uništilo, za što su krive i uprave i sindikati, skoro nam je postalo svejedno hoće li se škver zatvoriti.

>>> 'Narodna veselica' u režiji DIV grupe – počastili volovima, pa najavili rezove

Kazao nam je to Eduard Bralić, koji već 15 godina radi u Brodosplitu, na fešti koju je povodom preuzimanja te tvrtke na platou između splitskog škvera i nedovršenog Spaladium Centra priredio vlasnik DIV-a Tomislav Debeljak. To je jedna strana škverskih razmišljanja, koju dijeli onih nekoliko stotina radnika koji su se okupili na fešti. Druga strana je da se nitko od čelnika triju sindikata nije ni pojavio na proslavi, smatrajući neumjesnim da se desecima pečenih janjaca, jednim velikim volom na ražnju i golemim loncem punim graha i kobasica "slavi" gubitak možda i više od tisuću radnih mjesta.Dok su se škverani i nešto drugih Splićana protiv neizvjesne budućnosti borili pečenim mesom, pivom i grahom, te svirkom Gazdi i Marijana Bana, Debeljak i novi predsjednik Uprave Brodosplita Darko Pappo mogli su biti zadovoljni prijemom. Mnogi su ih hvatali za rukav, želeći im reći koju riječ, a oni nisu tajili što čeka škverane već od ponedjeljka.

"Premda bi u ovom trenutku Brodosplitu bilo dovoljno i tisuću zaposlenih, trudit ćemo se naći dovoljno posla da ih ostane oko 2500", kazao je Debeljak, najavljujući da već sljedeći tjedan počinje ocjenjivanje svih zaposlenika. Debeljak tvrdi da danas ima već ponude za gradnju čak 56 brodova, no i on i Pappo najavljuju da neće ugovarati brodove radi ugovaranja, pa da oni stvaraju gubitke, nego da će se odlučiti za one narudžbe koje jamče profit. Izazvao je i aplauz okupljenih kad im se obratio s pozornice, završavajući govor sa "Živio škver!"Pappo, pak, najavljuje temeljitu reorganizaciju poslovanja, čija su prva točka opet otkazi, ali kaže da će poštivati svu zakonsku proceduru i kolektivni ugovor."Želimo da taj proces traje što kraće, ali za to nam treba pomoć sindikata. Moraju shvatiti da za današnju situaciju i otkaze nije kriv DIV, nego dosadašnje uprave", kaže Pappo, koji Facebook komentare svoga šefa na račun sindikata ocjenjuje jedinim načinom da dopre do što šireg kruga.

Komentari (2)
Pogledajte sve

@ Kirin ,

zašto se ti tome čudiš ?
Misliš da je u cjeloj Hrvatskoj situacija bolja ?

U Hrvatskoj svega 350.000 “duži alat” i stvara nove vrijednosti a ostalih 4.000.000 živi od toga .

A ovih 4.000.000 sve poduzimaju da se broj ovih koji “duže alat ” smanji uvodeči im svakodnevno sve veće i veće poreze .

Izjava radnika da od 3.000 zaposlenih samo 750 radnika duži alat, dovoljno govori!

New Report

Close