Prije dolaska Kineza u Uljanik bi mogao doći stečaj

Kinezi zadnja slamka spasa/Duško Marušić/PIXSELL Kinezi zadnja slamka spasa/Duško Marušić/PIXSELL

Delegacija brodogradilišta CSIC-a posjetit će Hrvatsku u idućih desetak dana, ali mogu li biti brži od sudstva.

Delegacija kineskog brodogradilišta CSIC-a posjetit će Hrvatsku u idućih desetak dana, no čak i kada bi imali ideju o novom modelu preuzimanja, do konkretnih poteza potrebno je puno koraka i vremena, za što vremena nema. 

Šanse da Uljanik od stečaja izbavi CSIC ni premijer Andrej Plenković ne želi podgrijavati, a ministar gospodarstva Darko Horvat otišao je i korak dalje, kazavši kako će radnici i dobavljači svoja potraživanja moći naplatiti iz stečajne mase.

Već ovaj tjedan, u utorak, očekuje se službena objava rješenja za otvaranje stečaja Uljanik Proizvodnje opreme, tvrtku u Vodnjanu, za koju je sutkinja na trgovačkom sudu u Pazinu zaključila prethodni stečajni postupak.

Idući takav korak moguć je već u srijedu za 3. maj, a idući tjedan za Uljanik Brodogradilište, te početkom svibnja za krovnu tvrtku Uljanik d.d. Makar iz Banskih dvora ostavljaju naznaku da bi mogli uslijediti pregovori s Kinezima, sucima u ovim postupcima iz Vlade su ponovno prebacili odgovornost i odluku o konačnom otvaranju stečaja, za koje su u svim tvrtkama ispunjeni uvjeti, ma koliko se uprave trudile naći nove poslove.

Oni bi, zaključe li se prije otvaranja stečaja, mogli koristiti da se u stečaju nastavi s radom, no kada se otvori stečaj već sada je jasno da će to biti jedan od kompleksnijih procesa, budući da su odnosi među tvrtkama isprepleteni, a za razliku od drugih sektora, velika brodogradnja zahtijeva veliku financijsku podlogu za radove. 

Komentari (6)
 • purCo
  purCo 10:33 15.4.2019.

  lijepo napisan članak, baš onako pravi za ponedjeljak

 • Frank_Wall
  Frank_Wall 10:21 15.4.2019.

  Baš da vidimo tko će imati petlje otvoriti stečaj 3. Maja u srijedu, i upisati se u suvremenu hrvatsku povijest
  kao grobar riječke brodogradnje.

 • avax10
  avax10 9:27 15.4.2019.

  Suci jedva čekaju neki alibi da opet odgode odluku o stečaju kako se bijes radnika i javnosti u Istri, gdje svi oni žive, ne bi sručio na njih pa im je ovo s Kinezima došlo kao naručeno za novu odgodu, kao i plenkoviću koji samo gura da izdura do EU izbora bez stečaja Uljanika.

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve