Prije dolaska Kineza u Uljanik bi mogao doći stečaj

Autor: Marija Brnić , 15. travanj 2019. u 08:07
Kinezi zadnja slamka spasa/Duško Marušić/PIXSELL

Delegacija brodogradilišta CSIC-a posjetit će Hrvatsku u idućih desetak dana, ali mogu li biti brži od sudstva.

Delegacija kineskog brodogradilišta CSIC-a posjetit će Hrvatsku u idućih desetak dana, no čak i kada bi imali ideju o novom modelu preuzimanja, do konkretnih poteza potrebno je puno koraka i vremena, za što vremena nema. 

Šanse da Uljanik od stečaja izbavi CSIC ni premijer Andrej Plenković ne želi podgrijavati, a ministar gospodarstva Darko Horvat otišao je i korak dalje, kazavši kako će radnici i dobavljači svoja potraživanja moći naplatiti iz stečajne mase.

Već ovaj tjedan, u utorak, očekuje se službena objava rješenja za otvaranje stečaja Uljanik Proizvodnje opreme, tvrtku u Vodnjanu, za koju je sutkinja na trgovačkom sudu u Pazinu zaključila prethodni stečajni postupak.

Idući takav korak moguć je već u srijedu za 3. maj, a idući tjedan za Uljanik Brodogradilište, te početkom svibnja za krovnu tvrtku Uljanik d.d. Makar iz Banskih dvora ostavljaju naznaku da bi mogli uslijediti pregovori s Kinezima, sucima u ovim postupcima iz Vlade su ponovno prebacili odgovornost i odluku o konačnom otvaranju stečaja, za koje su u svim tvrtkama ispunjeni uvjeti, ma koliko se uprave trudile naći nove poslove.

Oni bi, zaključe li se prije otvaranja stečaja, mogli koristiti da se u stečaju nastavi s radom, no kada se otvori stečaj već sada je jasno da će to biti jedan od kompleksnijih procesa, budući da su odnosi među tvrtkama isprepleteni, a za razliku od drugih sektora, velika brodogradnja zahtijeva veliku financijsku podlogu za radove. 

Komentari (6)
Pogledajte sve

lijepo napisan članak, baš onako pravi za ponedjeljak

Baš da vidimo tko će imati petlje otvoriti stečaj 3. Maja u srijedu, i upisati se u suvremenu hrvatsku povijest
kao grobar riječke brodogradnje.

Suci jedva čekaju neki alibi da opet odgode odluku o stečaju kako se bijes radnika i javnosti u Istri, gdje svi oni žive, ne bi sručio na njih pa im je ovo s Kinezima došlo kao naručeno za novu odgodu, kao i plenkoviću koji samo gura da izdura do EU izbora bez stečaja Uljanika.

Stečaja još uvijek nema samo zato jer SUCI NE RADE SVOJ POSAO.
Da, baš tako. Ne rade svoj posao.
Izmotavaju se i čekaju da im Vlada naredi.
A prema stanju spisa bi svakako morali sami odraditi svoj posao i proglasiti stečaj.
Ali sutkinja NEĆE raditi svoj posao jer ona “ne želi biti grobar brodogradnje”.
Ali ona sami time ne želi biti ni sudac već službenik u ministarstvu. Jer sudac sudi prema spisu. A ne prema uputama iz Vlade. To radi službenik u ministarstvu.

New Report

Close