Priču o dogovoru sudaca, HDZ-a i banaka nisam ja ‘proizveo’

Autor: Jadranka Dozan , 12. listopad 2015. u 22:00
Lalovac nije propustio priliku prozvati HDZ/Patrik Macek/PIXSELL

D. Smajo iz Franka tvrdi da mu je ministar 4. listopada rekao za dogovor da se dan-dva nakon izbora sruši zakon.

Spinovi, manipulacije, pritisci interesnih skupina… u predizbornim su utakmicama dio uobičajenog arsenala, no čak i političari se susprežu za zaplotnjačke dogovore otvoreno optuživati institucije poput Ustavnog suda.

A upravo takva je priča o navodnom dogovoru ustavnih sudaca, banaka i HDZ-ovaca o tome da dan-dva poslije izbora Usavni sud sruši 'zakon o švicarcu', koju je iznio razočarani koordinator Udruge Franak Denis Smajo, a koju mu je navodno ispričao "osobno" ministar Boris Lalovac. Objašnjavajući svoju neopozivu ostavku Smajo kaže da mu je to rekao za posljednjeg sastanka (dan prije objave datuma izbora) nakon čega je, kaže, shvatio da su "samo pijuni u velikoj igri".

Kako su posrijedi ozbiljne optužbe ministar je promptno sazvao novinare. Nije baš demantirao, ali je pokušao relativizirati ono što je rekao Smaji. "To su informacije objavljene i u medijima, koje su dolazile i do mene. Ja ih nisam dilao niti o tome išta znam. Razgovaralo se što ako Ustavni sud donese drugačiju odluku", ustvrdio je Lalovac. Upitan ponovno znači li to da demantira da je rekao da su se HDZ, bankari i ustavni suci dogovorili oko rušenja zakona o konverziji rekao je: "Da. S moje strane, ja nisam proizveo takvu informaciju. Nisam to rekao u kontekstu da je to moja informacija i da o tome imam saznanja. Ustavni sud je neovisan i nemam nikakvih saznanja da postoje bilo kakvi dogovori".

Ustavni sud neka donese odluku, bez ikakvih pritisaka, a mi ćemo raditi svoj posao, kaže ministar. Ponovio je kako u razna "rekla-kazala nagađanja" ne bi ulazio te dodao kako u Vladi i dalje misle da je zakon ustavan i da štiti građane.  Prigodu da se ogradi od inkriminirajućih tvrdnja kakve bi bi, pogotovo ako su izrečene s ministarske razine, trebale zainteresirati i neke druge institucije pravne države, ministar je veoma brzo okrenuo u politički poželjnijem smjeru. "Ovo je bio prijedlog Vlade koji su prihvatili i u HDZ-u, a da ne bi bilo spekulacija je li on izborni ili postizborni, bilo bi dobro čuti da kažu da su za takvo rješenje i poslije izbora.

Komentari (8)
Pogledajte sve

http://www.news.cyprus-property-buyers.com/2015/10/12/banks-hit-swiss-franc-loans/id=0098360

gotovo je ,,ostavite malo zuci(politicki bazirano pljuvanje) zlu ne trebalo..


Povlaci se rucna?

Nije ručna nego Lale šijaje svom snagom.

To je Kikaš smislija da zahebe “škilju iz Zgvozda” …

Kako sramotno. U dva dana dvije različite priče i dva različita stava.
Ne bi se čudio da se danas pojavi Milovanović u dnevniku i da kaže: Nije Ustavni sud iznad države! Pritom misleći: Nije Ustavni sud iznad partije!

New Report

Close