Pri kraju pripreme za najveću investiciju u školstvo vrijednu 2,1 milijardu kuna

Autor: Bernard Ivezić , 22. siječanj 2014. u 22:00
Jedino je upitna kupnja tableta za učenike jer bi to bilo preskupo/Grgo Jelavić/PIXSELL

Projekt e-Škole uključuje potpunu informatizaciju svih osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj.

Započela je finalizacija dokumentacije za najveću investiciju u školstvo u suvremenoj Hrvatskoj, projekt nazvan e-Škole, čija se vrijednost inicijalno procjenjuje na 2,1 milijardu kuna, doznaje Poslovni dnevnik.

Projekt e-Škole uključuje potpunu informatizaciju svih osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj do 2020. godine.Dragana Kupres, voditeljica planiranja projekta e-Škole i voditeljica ureda za EU projekte u CARNetu, kaže da su time zaključili dvije godine internih priprema koje su uključivale i niz pilot projekata poput Škole 2.0, e-Dnevnika, e-Lektira i e-Udžbenika."Hrvatska sama nema novca za takvu investiciju i zato se radi detaljna dokumentacija kako bi ta sredstva, u nekim slučajevima do 80 a u drugim i do 100 posto, odobrila EU iz strukturnih fondova", kaže Kupres.

Dodaje da je projekt dobio zeleno svjetlo Ministarstva obrazovanja i svih ključnih partnera te da su započeli s izradom studije izvodljivosti. Zato će se tijekom veljače i ožujka organizirati fokus grupe s nastavnicima, roditeljima i učenicima, a potom će projekt e-Škole biti predstavljen javnosti i ući u širu javnu raspravu. Kupres ističe da je cilj dovršiti dokumentaciju nužnu za apliciranje za EU fondove do početka 2015. godine. "Nakon toga čeka se što će reći EU i potom se može krenuti u realizaciju, odnosno krenuti s raspisivanjem natječaja i modernizacijom škola", kaže Kupres.Ideja je, pojašnjava Kupres, da do 2020. godine sve škole u Hrvatskoj dobiju brzi pristup internetu, internu Wi-Fi mrežu, tablete za sve nastavnike, videokonferencijski sustav, te pristup svim naprednim CARNetovim servisima za obrazovanje poput e-Dnevnika, e-Lektire i e-Udžbenika, ali i servisu kojim bi se škole poslovno informatizirale.

"Zasad je plan da se svih 2800 lokacija, koje uključuju oko 1300 škola s njihovim područnim školama, te učeničke domove informatizira kroz četiri faze", kaže Kupres.Na naš upit hoće li i svi učenici dobiti tablete u sklopu tog projekta ili se to odnosi samo na nastavnike, poručeno nam je da se odnosi samo na nastavnike. "Već je procIjenjena vrijednost projekta vrlo velika, a s nabavom tableta za sve učenike ona bi narasla za dodatnih milijardu kuna, a nije izvjesno ni da bi EU to financirala", zaključuje Kupres.

Komentirajte prvi

New Report

Close