Prginov škver s planom za spas treba novog partnera

Autor: Suzana Varošanec , 03. studeni 2017. u 14:08
Priznate tražbine iznose 280 milijuna kuna DUŠKO JARAMAZ/PIXSELL

SPV-u nije uplaćen novac u roku, slijedi raskid ugovora i javni poziv.

Postoji stečajni plan za NCP Remontno brodogradilište Šibenik (NCP RBŠ), ali tražit će se novi strateški investitor koji će otkupiti potraživanja i pretvoriti ih u kapital. Naime, švicarska tvrtka Swiss Maritime Investment – u vlasništvu danskog poduzetnika koji sudjeluje u projektima brodogradnje u cijelom svijetu, ipak nije uplatila ugovoreni iznos.

Prema pisanju lokalnih medija usfalilo joj je novca za uplatu, a rok je prošao. Po stečajnom planu, pak, moguće je steći kontrolu nad kapitalom od 99% u tvrtki šibenskog poduzetnika Gorana Prgina, kao i u onoj drugoj NCP Nautički centar Prgin Grupa koja je u predstečaju, za što stečajni upravitelj NCP RBŠ-a Milan Bariša Obradović ocjenjuje da se radi o odličnim uvjetima te je i uvjeren da će škver biti spašen. 
 “Nismo radili plan za konkretnog investitora, tako da on vrijedi za svakog. Više je europskih poduzetnika izrazilo zanimanje za tvrtku koja i u otežanim uvjetima uspješno posluje”, kaže upravitelj. 
Ugovoreni su novi poslovi gradnje pet brodova za norveško brodogradilište Moen Marin, čime je posao osiguran do sredine 2018., kako dodaje, uz redovne radove na remontu za potrebe Hrvatske ratne mornarice, Jadrolinije i privatnih brodara. 
Prema upravitelju najizglednije je raspisivanje javnog poziva za iskazivanje interesa zainteresiranih ulagača. Ta se mogućnost otvara nakon što obveze po zaključenom ugovoru s društvom SPV za sanaciju (na koje su prenesene tražbine Jadranske banke u sanaciji), najvećim pojedinačnim vjerovnikom škvera, u roku nije ispunio navedeni strani investitor.

Do 10. listopada trajao je rok temeljem ugovora iz srpnja o otkupu potraživanja Jadranske banke prema škveru. SPV je u travnju zaprimio obvezujuću ponudu švicarske tvrtke (vodi je direktor Henrik Blicher Hansen) za otkup svih tražbina SPV-a prema dvjema Prginovim tvrtkama. To znači pored onih prema škveru i onih prema NCP Nautički centar Prgin – Grupi, drugom najvećem vjerovniku i 90%-tnom vlasniku škvera u kojem ostatak drži Prgin. Posrijedi je 150 milijuna kuna ukupnih tražbina, no iznos konkretne transakcije po kojoj škver više ne bi bio dužnik banke nego navedenog strateškog investitora nije objavljen i poslovna je tajna. O smjeru kojim će se odvijati daljnji tijek svoje nam je očitovanje najavila direktorica SPV-a Diana Tureček Kalafatić. S druge strane, uskoro je na redu i ročište za glasovanje o planu restrukturiranja Grupe što bi trebao biti poticaj rješenja za škver. 

Komentirajte prvi

New Report

Close