Prezentacije prije četvrtog panela

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 23. rujan 2015. u 18:23
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Energy Market Forum (EMF), regionalna konferencija u organizaciji Poslovnog dnevnika, u srijedu je održana u koncertnoj dvorani Lisinski u Zagrebu.

Energy Market Forum (EMF), regionalna konferencija u organizaciji Poslovnog dnevnika, u srijedu je održana u koncertnoj dvorani Lisinski u Zagrebu. 

U sklopu konferencije, a prije četvrtog panela pod nazivom Domaće tržište struje: Nakon liberalizacije – konvergencija?, kao uvod održane su dvije prezentacije. Prva je prezentacija bila usmjerena na CROPEX, odnosno Hrvatsku burzu električne energije, dok je druga predstavila rad Nord Pool Spot-a, njihova strateškog partera.

Hrvatsku burzu električne energije (CROPEX), koja je osnovana kako bi postala središnjim mjestom organizirane i sigurne, ali i anonimne te razvidne trgovine električnom energijom između tržišnih sudionika, odnosno, članova burze, predstavio je direktor Silvio Brkić. Burza je zamišljena kao središnja ugovorna strana koja posreduje između kupaca i prodavatelja električne energije. Istaknuto je da takva pozicija podrazumijeva i preuzimanje rizika kupnje i prodaje električne energije u okviru zaključenih burzovnih kupoprodajnih transakcija za dan unaprijed. Dodatno, ovim novitetom hrvatsko će tržište električne energije postati integralnim dijelom europskih tržišta.

CROPEX je u lipnju 2015. postao partnerom Nord Pool Spotu, koji se etablirao kao vodeće europsko tržište električne energije. Promjene koje je njihova suradnja donijela uključuju i pokretanje hrvatskog dan unaprijed tržišta električne energije. Osim toga, Hrvatska je ovime dobila priliku da postane dijelom paneuropskog multiregionalnog tržišta električne energije (MRC-a).

Nord Pool Spot omogućava komunikaciju s povezanim tržištima unutar Europske Unije, kao i fizičku isporuku električne energije u Republici Hrvatskoj. Suradnja je koncipirana na način da je CROPEX primatelj usluge pod nazivom PCR, prema engleskom nazivu Price Coupling of Regions, dok je Nord Pool Spot pružatelj. Obje su strane izraziole zadovoljstvo strateškom suradnjom jer ona podrazumijeva izgradnju hrvatskog tržišta električne energije, koje tako postaje sastavnim dijelom europskog tržišta, pri čemu pomaže i njegovu integraciju. S obzirom na svoju vodeću poziciju unutar tržišta EU, Nord Pool Spot uključuje 380 tvrtki iz 20 zemalja, dok njihov promet električnom energijom podrazumijeva kontinuirani rast. Zalažu se za likvidnost tržišta, koje osim što cijene formira na osnovi ponude i potražnje, je sposobno na dnevnoj bazi trgovati velikim količinama energije. Osim u Hrvatskoj, Nord Pool Spot ima partnere i u Norveškoj, Danskoj, Švedskoj, Finskoj, Estoniji, Latviji, Litvi, Njemačkoj te Velikoj Britaniji.

Komentirajte prvi

New Report

Close