Previsoka cijena Imperiala put u novi propali natječaj

Autor: Marija Crnjak , 04. svibanj 2016. u 08:07
Početna cijena za rapski Imperial 260 mil. kn, za Hotele Maestral pala na 109 mil.

CERP nije pojasnio temeljem čega je formirana cijena dionice rapske kuće od 816 kuna. U prethodna dva natječaja država je tražila 782 kune po dionici.

Iako je previsoka cijena u prethodna dva pokušaja odvratila investitore od kupnje dionica turističke kompanije Imperial Rab, država i dalje ustraje na svom, a ovaj put za Imperial je postavila cijenu od čak 260 milijuna kuna. Zbog previsoke cijene propast će i ovaj pokušaj privatizacije rapske kuće, smatraju izvori Poslovnog dnevnika koji se već pitaju što se želi postići ovakvom privatizacijskom politikom. Tim više jer je prethodno iskustvo presudilo u značajnom snižavanju cijene dubrovačkih Hotela Maestral.

Za razliku od rapske tvrtke, Hoteli Maestral prodaju se po znatno nižoj početnoj cijeni nego u ranijim pokušajima, sa 168 mil. kn, koliko je država tražila prije dvije godine, ona je pala na 109 mil. kn, odnosno na 309 kuna po dionici čija je nominalna vrijednost 200 kuna. Iako su Hoteli Makarska također na popisu turističkih kuća koje bi se trebale privatizirati u ovoj godini, to se, pouzdano, neće dogoditi brzo zbog složenih imovinsko-pravnih odnosa koji se raspetljavaju dulje od 10  godina. Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) nije pojasnio temeljem čega je formirana cijena donice rapske kuće od 816 kuna, što je više nego dvostruko u odnosu na iznos nominalne cijene dionice (400 kuna).

Investitori koji su prethodno iskazali interes za kupnju dionica Imperiala ne žele komentirati cijenu, kao ni otkrivati hoće li predati svoje ponude. Kako je poznato, za Rab je najviše zagrizla Valamar Riviera, no oni se nisu javili ni na prethodni natječaj, najviše zbog visoke cijene. Država je u prethodna dva natječaja (2014. i 2015.) za 50,08 posto temeljnog kapitala Imperiala tražila 249 mil. kuna, ili 782 kune po dionici. Potkraj prošle godine AZ mirovinski fond kupio je 57 tisuća dionica u Imperialu, stekavši udjel od devet posto, i to po cijeni od 500 kn po dionici.

Tako se nekako i kretala prosječna cijena trgovanja ovom dionicom, koja je porasla u ponedjeljak nakon objave CERP-a, tako da je CERP cijenu mogao formirati eventualno prema procjeni vrijednosti nekretnina, nagađa se.  Odluka o cijeni za Imperial je zbunjujuća i stoga što nije u skladu s najavama ministra turizma Antona Klimana. Kliman je već nekoliko puta izjavio da se pokazalo da su dosadašnji uvjeti prodaje državnih udjela hotelskih kuća investitorima neprihvatljivi, uključujući i previsoke cijene prodaje.

 Da su uvjeti natječaja bili tržišno neprihvatljivi, priznao je i CERP nakon drugog  pokušaja prodaje udjela u Maestralima za 168 mil. kn u 2014. godini. Opcija je i da je cijena prenapuhana kako bi se ispunila obećanja Vlade da će prihodi od privatizacije u prvoj polovici godine dosegnuti između 100 i 200 milijuna eura. Kako je nakon sjednice CERP-a kazao Tomislav Boban, predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI), vrijeme je najveći neprijatelj u tom planu. Ako se spuste cijene, nema šanse da se toliko skupi u navedenom roku, možda misle u CERP-u i DUUDI-ju.

Zapetljana Makarska

Hoteli Makarska čekaju sudske sporove
Hoteli Makarska nisu se ni našli na dnevnom redu CERP-ove sjednice. Taj privatizacijski projekt, naime, nije ni izbliza spreman za provedbu jer je u tijeku 15 sudskih sporova vezanih uz imovinsko-pravne odnose. Među ostalim, nedugo nakon pretvorbe Hoteli Makarska prodali su oko 50 tisuća kvadrata zemljišta autokampova, što je odobrio tadašnji Fond za privatizaciju, i iznos je bio uknjižen u temeljni kapital. Zemljište je, međutim, bilo u postupku povrata bivšim vlasnicima i upravni sud u trećem pokušaju prije sedam godina uspio je poništiti tu dokapitalizaciju.  

Komentari (7)
Pogledajte sve


Valamar ima nominalu 0,00 kn po dionici trži se po 24 kn.

Pa kak’ je to moguce? I jos k tome Valamar kupuje vlastite dionice koje imaju nominalu 0? 🙂

Jako je ” ugrožena ” sloboda medija u Hrvatskoj ! Pa čovječe , svak piše šta mu padne na pamet i nikome ništa . Ako je to ugroza sloboda ……!?

bolje platiti dobar članak, nego skuplje plaćati dionice, halo, Rab je to, a ne Špičkovina, nemam dionice, da ne bi ispalo navijački

sve mi je jasno, osim kakve veze ima nominala s ičim???
to je neko mjerilo, ili?

dosta tendenciozan članak, čak i utuživ, ne znam kako HANFA ovo dopušta.

New Report

Close