Prevaranti opet vrebaju preko mobitela, HAKOM poziva na oprez

Autor: Poslovni.hr , 24. srpanj 2018. u 08:30
Foto: Getty Images

Nakon prijave uobičajeno se provjerava promet s prijavljenog broja.

Iz Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) obavještavaju da imaju saznanja o pokušaju prijevare preko poziva upućenih s Vanuatua (otočne država u jugozapadnom dijelu Pacifika, ujedno i porezna oaza), te su od operatora hitno zatražili blokadu sporne numeracije, a sve u cilju što manje štete za potrošače, javlja Slobodna Dalmacija.

– Pokušaji prijevare u telekomunikacijama, nažalost, nisu novost, pa se s njima susreću gotovo svi operatori, kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj. Iz tog razloga HAKOM redovito upozorava korisnike da budu oprezni kad dobiju poziv ili poruku s nepoznatog broja, posebno ako su u pitanju međunarodni brojevi. Dakle, ako korisnici ne poznaju pošiljatelja SMS poruke, ne bi trebali postupiti kako se od njih u poruci traži, a ako su imali propušten poziv s nepoznatog međunarodnog broja, pogotovo s predbrojem koji niti ne poznaju, ne bi trebali kasnije uzvratiti poziv. Ako korisnika netko zaista treba, vjerojatno će ponovno pokušati nazvati malo kasnije ili poslati poruku zašto ga treba. Ako korisnik sumnja da se radi o zlouporabi ili prijevari, odnosno neželjenoj elektroničkoj komunikaciji, može obavijestiti svog operatora ili HAKOM – navode u regulatornoj agenciji.

Nakon prijave uobičajeno se provjerava promet s prijavljenog broja te se, ako se posumnja da se broj zlorabio za masovna slanja poruka i neželjene elektroničke komunikacije, on blokira. To je učinjeno i u ovom konkretnom slučaju.

Komentirajte prvi

New Report

Close