Pretvorba sportskih društava u tvrtke naišla na odobrenje većine hrvatskih nogometnih prvoligaša

Autor: Poslovni.hr/Hina , 31. siječanj 2014. u 14:32
Patrik Macek/PIXSELL

Klubovi koji posluju kao sportska dionička društva smatraju kako se ovom novom mjerom za njih neće ništa promijeniti, dok oni koji su registrirani kao udruge građana ovim vide novi udar na njihovu osiromašenu blagajnu.

Većina hrvatskih nogometnih prvoligaša odobravaju odluku ministra financija Slavka Linića koji je najavio uvođenje poreza za sportske klubove, dok drugi u tome vide put u propast.

Ministar Linić u četvrtak je najavio kako će sportska društva i crkvene zajednice morati, kao i sve druge neprofitne organizacije koje ostvaruju godišnji promet veći od 230 tisuća kuna, osnovati tvrtku ili neki drugi oblik udruživanja koji nije neprofitni i plaćati porez. Pokušaj je to da se suzbiju utaje poreza u sportu gdje se sustav oporezivanja uvelike razlikuje od oporezivanja na temelju standardnog ugovora o radu. Linić kaže da je cilj uvođenje transparentnosti u poslovanje svih civilnih organizacija, neovisno o tome radi li se o sportskim, crkvenim ili nekim drugim društvima.

Klubovi koji posluju kao sportska dionička društva smatraju kako se ovom novom mjerom za njih neće ništa promijeniti, dok oni koji su registrirani kao udruge građana ovim vide novi udar na njihovu ionako osiromašenu blagajnu.

Na HNK Rijeku se ne odnosi najava obveze plaćanja poreza kao sportskog društva s obzirom na to da je ovaj klub privatiziran, odnosno postao je sportsko dioničko društvo, rečeno je Hini iz NK Rijeke.

U vlasničkoj strukturi HNK Rijeke 70 posto je u posjedu fondacija Stichting Social Sport iz Nizozemske, iza koje stoji talijanski industrijalac Gabriel Volpi, dok je preostalih 30 posto dionica vlasništvo grada Rijeke.

Direktorica NK Osijeka Valentina Koprivnjak izjavila je kako nema potrebe posebno komentirati ovu odluku Vlade, jer Osijek od svibnja prošle godine već posluje kao sportsko dioničko društvo, te je u sustavu fiskalizacije.

Glasnogovornik RNK Splita Vjeko Trogrlić pozdravio je odluke ministra Linića kazavši da one dovode u ravnopravan položaj sve prvoligaše.

"Mi smo jedini koji smo išli u privatizaciju bez prisile. Za nas ova odluka nije iznenađenje, jer potiče na normalno poslovanje. Mi imamo jasnu vlasničku strukturu i pridržavamo se svih zakonskih propisa", rekao je Trogrlić.

Istog su mišljenja i u Istri 1961.

"Istra 1961 je sportsko dioničko društvo. Ruski poduzetnik Mihail Ščeglov je većinski vlasnik i ima 52.57 posto dionica, a drugi partner je Grad Pula sa 47.43 posto. Klub odobrava poteze ministra Linića. To nije udar na sport i zašto bi sport bio izuzet od oporezivanja", rekao je izvršni direktor NK Istra 1961 Neven Šprajcer.

Predsjednik GNK Dinamo Mirko Barišić iz Turske je poručio kako ovo neće biti novo porezno opterećenje za Dinamo koji je i do sada, iako se vodi kao udruga građana, redovito izvršavao sve svoje financijske obveze prema državi.

Direktor NK Slaven Belupa Zvonimir Šimunović komentirao je novi Zakon o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija. Iako je istaknuo da nije sasvim upoznat s time što sve on donosi, kazao je kako mu se čini da je to "šamaranje mrtvog magarca".

"Još ćemo o tome razgovarati u klubu. No svako uvođenje nameta ili nečeg sličnog samo otežava ionako tešku situaciju u sportu", rekao je Šimunović dometnuvši kako većina klubova danas jedva životari, te bi ih trebalo stimulirati, a ne ih gušiti kao što je to slučaj s ovim Zakonom.

Drugi koprivnički klub, doduše rukometni, ne bi trebao imati problema s novim Zakonom, rekli su iz RK Podravke Vegete. Naime, prije dva dana na održanoj sjednici Skupštine kluba članovi su jednoglasno odlučili da se ide u preoblikovanje RK Podravke u dioničko društvo. Istog dana usvojen je Statut sportskog dioničkog društva i donesena je odluka o utvrđivanju i objavi Javnog poziva za upis i uplatu dionica.

Predsjednik Uprave Hajduka Marin Brbić nije bio dostupan za komentar s obzirom da je poslovno u Londonu gdje je jučer zgotovio transfer 18-godišnjeg veznjaka Marija Pašalića u Chelsea za dva milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close