Pretekao Vetropack i postao najveći zagorski poduzetnik

Autor: Agencija VLM , 31. svibanj 2013. u 12:30
Božidar Gorup (Photo: Matija Topolovec/PIXSELL)

Najbogatiji 
je Josip Mihalić, direktor krapinskog Jedinstva, s dobiti od 52,9 milijuna kuna.

Od tisuću najvećih poduzetnika u Hrvatskoj prema podacima Fine o poslovanju u prošloj godini, tek desetak je iz Zagorja.

Skok za 14 mjesta

Vetropack Stražu, koja je prema ukupnom prihodu bila prva u županiji, pretekao je Gorup d.o.o. iz Klanjca koji se sa 124. mjesta na ljestvici popeo na 110., dok je Vetropack dospio od 117. na 116. Iako ima samo 49, a Vetropack 606 zaposlenih, Božidar Gorup, predsjednik uprave tvrtke koja se bavi trgovinom i poljoprivredom, poslovao je u prošloj godini s prihodom od 744,5 milijuna kuna, za razliku od tvornice stakla koja je uprihodila 720 milijuna kuna. Međutim, velika je razlika u ostvarenoj dobiti prije oporezivanja i Vetropack je uknjižio 62,6 milijuna, a Gorup 11,3 milijuna kuna dobiti. Među tisuću najvećih još je jedna tvrtka u županiji u vlasničkoj vezi s Gorupom, Biotron, koji je s 99 milijuna kuna prihoda i dva milijuna kuna neto dobiti zauzeo 813 mjesto.

Pojedinačno, najbogatiji poduzetnik iz Zagorja je Josip Mihalić, direktor krapinskog Jedinstva jer je lani imao dobit od 52,9 milijuna kuna. Iako se Jedinstvo vodilo kao dioničko društvo, ono je gotovo u stopostotnom vlasništvu obitelji Mihalić.

I dva trgovačka lanca

Omco Croatia d.o.o. iz Huma na Sutli koji je u stranom vlasništvu, spustio se na listi najvećih za deset mjesta zauzevši 259. poziciju. Ima prihod 303 milijuna kuna i dobit prije oporezivanja od 54 milijuna. Potom slijede Trgostil iz Donje Stubice i zabočki Trgocentar. Svaki ima više od 200 milijuna kuna prihoda i blizu 400 zaposlenih, a "gazde" su knjižili prvi 1,5, a drugi 2,9 milijuna kuna dobiti. Valoviti papir Dunapack, isto je strana kompanija u Zaboku posluje s 8,7 milijuna kuna dobiti. Među tisuću najvećih, na 864. mjestu je i Špoljar transport iz Pregrade s prihodom od 93 milijuna kuna i 120 zaposlenih. Značajniji krapinski poduzetnici poput Kotke i Presečki grupe nisu među tisuću najvećih, iako imaju više od 50 milijuna kuna prihoda, a svaki je prošle godine imao i po dva milijuna kuna neto dobiti.

Komentirajte prvi

New Report

Close