Hrvatsko mlijeko u crnogorskim trgovinama je bezopasno!

Autor: Milan Šćekić /VLM , 13. veljača 2013. u 16:43
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Uprava za inspekcijske poslove Crne Gore danas je priopćila da su sumnje o prisustvu otrovnih materija u tom mlijeku ipak bile neosnovane.

Nakon što su prije četiri dana sporne serije mlijeka hrvatskih proizvođača Dukat i Vindija, zbog sumnje da se u njima nalaze povećane koncentracije po zdravlje opasnog aflatoksina M 1, povučene iz crnogorskih trgovina, Uprava za inspekcijske poslove Crne Gore danas je priopćila da su sumnje o prisustvu otrovnih materija u tom mlijeku ipak bile neosnovane.

Pomoćnik direktora Uprave za inspekcijske poslove Spaso Popović kaže da su stručnjaci Centra za ekotoksikološka ispitivanja Crne Gore detaljno ispitali sporne serije hrvatskih proizvođača mlijeka i da je na osnovu tih analiza zaključeno da u mlijeku Dukat i Vindija koje je povučeno iz  trgovina nije pronađeno povećano prisustvo aflatoksina M 1, pa se može reći da se na tržištu Crne Gore nalaze mliječni proizvodi tih kompanija koji su zdravstveno bezopasni.

Pomoćnica direktora Centra za ekotoksikološka ispitivanja u Podgorici Danijela Šuković precizno je opisala nalaz stručnjaka koji su protekla četiri dana ispitivali uzorke mlijeka hrvatskih proizvođača riječima da se ne može reći da je prisustvo aflatoksina M 1 u mlijeku  Dukata i Vindije nula, ali da je njegova koncentracija zanemarivo mala i ispod granice detekcije instrumenata koji je mjere.

Iz predostrožnosti sve sporne serije mlijeka Dukat i Vindija iz crnogorskih trgovina povučene su u subotu kako bi se utvrdilo ima li u njima povećane koncentracije otrovnog aflatoksina M 1. U pitanju je bilo 14 tona iz serija koje su bile pod sumnjom dok su ostale količine mlijeka i ostalih  mliječnih proizvoda Dukata i Vindije ostali u  rafovima crnogorskih trgovina.

Komentari (1)
Pogledajte sve

[emo_palacg]

New Report

Close