Premužak umjesto Vele, u kombinaciji je još od lani

Autor: Suzana Varošanec , 12. studeni 2015. u 07:37
Za Velina mandata ugovoreni su poslovi vrijedni gotovo milijardu kuna/Nikola Sušenj/PIXSELL

Odlazi još dvoje članova Uprave. Donedavno prvi čovjek Pošte Alen Premužak nastupa 1. prosinca, a glavna će mu zadaća biti restrukturiranje.

Nadzorni odbor zagrebačkog Dalekovoda odlučio se za korijenite kadrovske promjene ključne za novu razvojnu fazu u koju tvrtka ulazi. U prvi mah, kako doznajemo, računalo se na parcijalne zahvate u Upravi, koje bi dosegnuli s razrješenjem dvoje članova – Adrijane Raković i Željka Lakića.

Na kraju je ipak razrješnicu dobio i predsjednik Uprave Paško Vela, menadžer s dokazanim iskustvom u vođenju niza kompanija. U posljednjih nešto više od godinu dana uspješno je obnašao i dužnost Dalekovodova predsjednika Uprave, a na tu je funkciju došao nakon Gorana Brajdića, u čijem je mandatu Dalekovod s vjerovnicima ispregovarao i sklopio predstečajnu nagodbu. No, sljedeća faza kreće 1. prosinca, kad na čelo Dalekovoda dolazi Alen Premužak, predsjednik Uprave Hrvatske pošte, koji je na toj funkciji od travnja 2012. ostvario rezultate zapažene i na planu restrukturiranja. Zanimljiv je i podatak kako je još lani Premužak bio u konkurenciji s Velom za tu funkciju. Vrlo je visoko kotirao za još nekoliko velikih projekata po ocjenama fonda rizičnog kapitala Nexus (FGS-a koji je preko tvrtke Konsolidator postao suvlasnikom Dalekovoda predstečajnom nagodbom i dokapitalizacijom).

 

0,54posto

rasla je jučer cijena dionice Dalekovoda

U novoj Dalekovodnoj Upravi pridružit će mu se i novi članovi Helena Jurčić Šestan, Mirko Leko i Branimir Alujević, ali i Marko Jurković, jedini dosadašnji član Uprave koji će to i ostati. Zanimljivo je i da se Leko iz Siemensa vraća u svoju matičnu kompaniju koju je lani, navodno zbog nezadovoljstva, odlučio napustiti. Alujević, pak, iskusni, provjereni kompanijski kadar, po novome će voditi sektor prodaje, a u zadatak dobiva veliki izazov: identificirati te u nekoliko godina educirati svojeg nasljednika. Vela bi ipak mogao, potvrđeno nam je, i dalje ostati vezan uz Dalekovod. Objava odluke ga je zatekla na službenom putu u Ukrajini, a sve će ovisiti o pregovorima koji su počeli. S obzirom da se lijepo rastaju, u tom slučaju bi Vela preko svoje tvrtke postao agent Dalekovoda na pojedinim tržištima.

Upravo u tom dijelu posla u NO-u su posebno zadovoljni s njegovim angažmanom: tvrtka se uspješno vratila na strana tržište, a ugovoreni su poslovi vrijedni gotovo milijarde kuna. Istodobno je funkcija odjela prodaje u proteklom razdoblju doživjela male pomake u organizacijskim promjenama. Ostala je integrirana s  odjelom izvođenja projekata, tj. pod jednom 'kapom' inženjeringa, pa će zadatak nove Uprave, po svemu sudeći, ići u smjeru jačanja svake poslovne cjeline, što znači i da će se od inženjeringa razviti dva zasebna profitna centra. Velino je razdoblje donijelo veliku koncentraciju rada na prodaji i ugovaranju, ali čini se da su novi vlasnici velikih ambicija, koje kane ostvariti u što kraćem roku. Primjer je Dalekovodova nagodba u Albaniji: da nije postignuta, rezultat bi bio ispod plana, iako je i dalje bitno iznad lanjskog.

 

1milijardu

kuna ugovorenih poslova ima Dalekovod

Ljestvica očekivanja u pogledu EBITDA i profitabilnosti novih projekata i za novu Upravu bit će visoko postavljena, a sljedećih godina Dalekovod će morati imati stalni uzlazni trend. Kako je potvrdio predsjednik Uprave Nexusa Marko Lesić, u planu je za nekoliko godina prodati taj udio, pa do tada tvrtka u cijelosti mora biti restrukturirana i organizirana u skladu s najsuvremenijim poslovnim modelima u branši. Ujedno, treba biti i percepirana kao kampanija koja kontinuirano ostvaruje pozitivne rezultate. Za provedbu cilja nužno je, kaže, uvesti i nove generacije menadžera.

"Nakon faze stabilizacije Dalekovoda i započetog procesa internog restrukturiranja, ova druga faza nešto je smirenija, ali predstavlja nastavak razvoja i sustavna građenja suvremene međunarodne kompanije. To uključuje i generacijsko podmlađivanje menadžmenta, koje nije presudno, ali je bitno", kaže Lesić. Zajedno s napuštanjem funkcije predsjednika Uprave Dalekovoda, potvrđeno nam je da će Vela napustiti još nekoliko istaknutih dužnosti u tvrtkama unutar grupacije. Isto vrijedi i za društvo u kojem je Dalekovod suvlasnik s partnerom iz Slovenije – kovaškom industrijom Unior. Riječ je o zajedničkoj tvrtki Unidal, koja za Dalekovod nabavlja sirovinu, a u kojoj je Vela zamjenik predsjednika NO-a.

Također će se Velin nasljednik tražiti i za funkcije predsjednika NO-a Dalekovod Proizvodnje, te direktora u nekoliko povezanih društava. Riječ je o tvrtkama Dalekovod Professio, Dalekovod ulaganja te Dalekovod Esco. Dalekovod Professio posebno je zanimljiv dioničarima jer raspolaže s domaćim projektom najefikasnijih vjetroelektrana u kojem tvrtka drži 50% udjela. U završnoj su fazi pregovori o prodaji domaćem kupcu, a okvirno riječ je o poslu od mogućih 100-tinjak milijuna eura. Kako u ovom slučaju dug iznosi oko 60% vrijednosti, prostor za izvanredne prihode je priličan, što se može preliti i na dividendu. Projekt Sky Office u okviru Dalekovod Ulaganja slične je vrijednosti, a u fazi je refinanciranja, nakon čega slijedi prodaja. Tržište je na objavu kadrovskih promjena reagiralo s blagim rastom dionice od 0,54, uz cijenu od 15,03 kune.

Komentirajte prvi

New Report

Close