Preminula je Mani Gotovac, pomicala je granice svojom odvažnošću i iskrenošću

Autor: Poslovni.hr , 13. studeni 2019. u 10:43
Foto: Sanjin Strukić / Pixsell

Njena posljednja knjiga nosi simboličan naslov – Rastanci.

Preminula je Mani Gotovac, spisateljica, kazališna kritičarka i urednica koja je pomicala granice svojom odvažnošću i iskrenošću, javlja HRT.

Preminula je jučer, na svoj 80 rođendan.

Njena posljednja knjiga nosi simboličan naslov – Rastanci.

Rastanke je pisala dvije godine, a dovršila ga je ovo ljeto unatoč lošem zdravstvenom stanju zbog kojeg nije mogla biti na njegovu predstavljanju.

"Ja ne mislim da književnost ima terapeutski učinak, bar to nije ono što ja tražim u njoj. Za mene je pisanje uvijek otkrivanje nečega što mi je dotad bilo nepoznato. Dakle, istraživanje a ne terapija, a na tom putu pojavljuju se stalno razni demoni. I sama sam jedan demon, ali i demoni su različiti", rekla je Mani Gotovac u intervjuu Hini u listopadu ove godine.

Mani Gotovac (1939) diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Na RZ-u je kao kazališna kritičarka i urednica emisija o kazalištu radila od 1961–90. Urednica je emisije "Jer meni treba odgovor" u Dramskom programu 1990.–1992.. Osnuivačica je i urednica emisija Scena na III. programu, Govorimo o kazalištu na I. programu, Kako volim kazalište na II. programu. Urednica je brojnih dokumentarnih emisija Dramskoga programa.

Bila je glavna urednica časopisa Prolog 1987.–1993., ravnateljica kazališta &TD 1992.–1998., splitskoga HNK-a i Splitskoga ljeta 1998.–2002. te riječkoga HNK-a 2003.–2007. Objavila je knjige Tako prolazi Glorija i Dubrovačke mišolovke, autobiografske romane Fališ mi (1–2), Ma koji život, ma koji teatar i Snebivaš me.

Dobitnica je brojnih kazališnih nagrada.

Komentirajte prvi

New Report

Close