‘Premijerova izjava je tipični hrvatski politički futur kojim se bježi od sadašnjost’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. siječanj 2013. u 11:34
Zoran Milanović; Photo: Filip Brala/PIXSELL

“Glas Koncila” smatra premijerovu izjavu da želi da Hrvatska bude “jedna od najboljih država za business u Europi” tipičnim primjerom hrvatskoga političkog futura.

Katolički tjednik "Glas Koncila" smatra premijerovu izjavu da želi da Hrvatska bude "jedna od najboljih država za business u Europi" tipičnim primjerom hrvatskoga političkog futura kojim se bježi od sadašnjosti. U uredničkom komentaru "Hrvatski politički futur" novog broja tjednika Ivan Miklenić ocijenio je riječi predsjednika hrvatske Vlade u klubu hrvatske zajednice Estadio Croata u Santiagu u Čileu da želi da za nekoliko godina Hrvatska bude "jedna od najboljih država za business u Europi, da onaj tko dođe u Hrvatsku sa svojim novcem zna da je taj novac siguran i da su šanse da ga poveća realne" pravim primjerom političke propagande koje je lijepo čuti, govornika predstavljaju kao osobu s vizijom, a ni na što ga ne obvezuju niti je moguće provjeriti njihovu vjerodostojnost.

"To je tipičan primjer hrvatskoga političkog futura kojim se bježi od sadašnjosti, od odgovornosti pa i od stvarnog zauzetog djelovanja", smatra komentator. Pritom se pita kakva je vjerodostojnost tih riječi za Hrvatsku koja se ubraja u najuži krug porezno i nametima najviše opterećenih država, a u stvarnosti, navodi, baš ta vlada, kojoj je govornik na čelu, priprema i nove namete.

Po komentatorovim riječima Hrvatska vapi za upravom koja bi imala viziju, koja bi definirala legalne i legitimne hrvatske nacionalne ciljeve i interese, koja bi uključila stručne i stvarno kompetentne ljude da bi izradili strategiju i da bi ponudili metode i rješenja koji bi pokrenuli Hrvatsku prema stvarnoj viziji. Umjesto toga Kukuriku koalicija sa svojim poslušnicima, kako navodi, pokušava vratiti Hrvatsku u prošlost, uspostaviti kontinuitet s osamdesetim godinama, kao da se povijesni preokret nije ni dogodio. Smatra da je teško vjerovati da bi nešto bitno mogao promijeniti predloženi novi zakon o strateškim investicijskim projektima, za koji, navodi, jedni tvrde da je suvišan u pravnoj državi, drugi da je protuustavan, nestručan i štetan za hrvatski narod i državu. "Možda se čak i može vjerovati u dobronamjernost predlagača toga zakona, no ostaje pitanje zašto je tako općenit umjesto striktno precizan", smatra.

Drži da nije moguće ne zapaziti i sve snažnije antidemokratsko djelovanje vladajuće koalicije koja, smatra, gotovo sve reforme provodi s ciljem učvršćenja svoje vlasti, uhljebljenja svojih pripadnika i simpatizera – poslušnika te punjenja državne blagajne da bi mogla materijalno profitirati. Po komentatorovim riječima antidemokratski duh sve se više očituje i u medijima, i samo bi naivni, kako tvrdi, mogli misliti da to nema povezanosti s vladajućom koalicijom. "Nakon što je gotovo poharan HRT i od kakve takve javne radio-televizije pretvoren u koalicijski medij", kako navodi, "više ideološki nepoćudnih novinara na svoj je način na ledu".

"Poznati 'borci' za slobodu mišljenja i javnoga govora – šute", napominje i dodaje da istodobno neki mediji "sve su otvorenije glasnogovornici vladajuće koalicije" te im je posebno sveta dužnost "širiti tendenciozne interpretacije i konstrukcije, pa i ocrnjivati Crkvu". "Nastavi li se takvo stanje u Hrvatskoj, propadaju svi izgledi i o 'jednoj od najboljih država za business u Europi'", piše u komentaru "Glasa Koncila".

Komentirajte prvi

New Report

Close