Nakon 2 godine Milanović primio HUP, ali zaboravio ministre financija i gospodarstva

Autor: Marija Brnić , 16. travanj 2014. u 12:54
Premijer Zoran Milanović i glavni direktor HUP-a Davor Majetić/Robert AniĆ/PIXSELL

“I mi i Vlada svjesni smo da je porezno opterećenje građana vrlo visoko, i da se to ne može riješiti u kratkom roku”, rekao je poslije sastanka Ivica Mudrinić.

Više od dvije godine prošlo je od kada su u Banskim dvorima predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca bili posljednji put pozvani na razgovor s premijerom Zoranom Milanovićem i njegovim tadašnjim potpredsjednikom i ministrom gospodarstva Radimirom Čačićem.

Za pomoć poduzetnicima Poslovni dnevnik je u sklopu Poslovnog uzleta, projekta kroz koji pomaže malom i srednjem poduzetništvu, omogućio je besplatne online edukacije – naučite kako pokrenuti biznis, kako ga unaprijediti, kako dobiti posao, kako pokrenuti tvrtku za 10 kuna… Kliknite ovdje.

Bilo je to na samom početku mandata Kukuriku Vlade, no teme tog sastanka i jučerašnjeg nisu se bitno razlikovale – nužne reforme za izlazak Hrvatske iz gospodarske krize i prepreke s kojima se gospodarstvenici susreću u poslovanju i posebice u investiranju. Aktualnost tek unosi vruća tema krpanja proračunskog deficita, o kojoj bi Vlada sutra trebala usvojiti najnovija rješenja. No, predstavnici HUP-a – Ivica Mudrinić, Damir Kuštrak, Davor Majetić, Mislav Balković i Aljoša Pleić, nisu, kako su nakon "konstruktivnog" sastanka tvrdili, iznosili Vladi konkretne prijedloge za pitanja prekomjernog deficita. "I mi i Vlada svjesni smo da je porezno opterećenje građana vrlo visoko, kao i da se to ne može riješiti u vrlo kratkom roku", kaže Mudrinić, a poslodavci su po njemu svjesni da se iz krize može izaći u srednjem roku , no pitanje je na koji način.

Kratkoročno gledano, kaže, manevarski prostor je vrlo sužen, ali treba nam srednjoročno ili dugoročno rješenje koje će staviti naš potencijal u funkciju i osigurati razvoj kroz uvjete koje ćemo stvoriti za budućnost", poručio je Murdinić. Sličnu poruku poslao je i premijer u službenom priopćenju nakon sastanka, ponovivši svoj stav da je potrebno određeno vrijeme da se počnu osjećati rezultati nekih promjena i reformi. Ono što je na sastanku s poslodavcima svakako zapelo za oko jest sastav Vlade. Uz bok premijeru bili su njegova savjetnica za gospodarstvo Spomenka Rakušić, potpredsjednik Vlade za gospodarstvo Branko Grčić i ministar rada Mirando Mrsić, no ne i dva, za konkretne razgovore o rasterećenju i poticanju poslovanja, ključna ministra – financija Slavko Linić i gospodarstva Ivan Vrdoljak. Oba ministra, kako saznajemo, nisu niti bili pozvani na sastanak s poslodavcima, niti su sudjelovali njihovi zamjenici ili pomoćnici.  

Bilo bi itekako zanimljivo da je, primjerice, ministar Vrdoljak pred svojim šefom iz prve ruke čuo izlaganje o problemima s kojima se susreću investitori u području obnovljivih izvora energije (OIE). Predstavnik koordinacije za OIE pri HUP-u Aljoša Pleić upozorio je da zbog promjena zakonodavnog okvira trenutno u tom sektoru stoji 600 milijuna eura ugovorenih i pripremljenih investicija. "Problem je što Ministarstvo gospodarstva radi na svoju ruku, na nas gleda kao na interesnu grupu i ne komunicira s nama, a u proteklih godinu dana pet puta su mijenjani zakonodavni okviri i sedam puta su povećane naknade za OIE, Nacionalni akcijski plan je nekoordiniran, a sve to su uvjeti u kojima nitko nema sigurnost ulaganja, u kojima nije moguće dugoročno planirati poslovanje.

Stoga smo se i obratili premijeru, koji nas je saslušao i obećao nam u hitnom postupku, kroz deset do 15 dana, riješiti njihove probleme i u dogovoru s Ministarstvom gospodarstva zaštiti investicije za koje su već sklopljeni ugovori", ističe Pleić. Drugo ministarstvo na čije aktivnosti je bilo konkretnih zamjerki i prijedloga iz poslodavačkih redova je Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Mislav Balković iz HUP-ove udruge poslodavaca u obrazovanju iskazao je protivljenje novoj Strategiji obrazovanja, koja bi uskoro trebala biti na stolu u Vladi i potom u Hrvatskom Saboru. Najveća zamjerka po njemu je u segmentu visokog obrazovanja i financiranju studenata. Među ostalim, protivi se ideji da se iz budžeta finanicira izvanredne i studente uz rad, što je, kaže, uvijek bilo tržišno. U službenom priopćenju iz Banskih dvora navodi se da kako su poslodavci izrazili zabrinutost zbog "određenih gospodarskih pokazatelja te istaknuli zajednički interes u rješavanju tih problema".

Jedan od prijedloga koji je došao iz poslodavačkih redova, kako se čuje, bio je da se kao ključnoj reformi u Vladi posveti pozornost dizanju efikasnosti državne i javne uprave. Time bi se, smatraju poslodavci, otvorilo prostor za veću sigurnost poslovanja i investicija. Na kratko je dotaknuta i tema zakona o radu, o čijim izmjenama socijalni partneri upravo danas imaju novi nastavak pregovora. Zaključeno je da će se u dogledno vrijeme usuglasiti i nekoliko preostalih pitanja iz ZOR-a, a zanimljivo je i da iz sindikalnih redova jučer nisu problematizirali što su u vrijeme dok traju pregovori o toj temi dva partnera razgovarala bez njih. "Normalno je da interesna udruga s Vladom o tome razgovara, ne vidim u tome ništa sporno", kratko je prokomentirao Ozren Matijašević iz HUS-a.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Na koji bi to način Kuštrak mogao savjetovati premjera Milanovića u dizanju efikasnosti državne i javne uprave, dali kao zamjenik ministra financija u Račanovoj vladi (zbog efikasnosti oročavanja buđetskog novca u PBZ-u), kao bivšu direktor zagrebačke Medike (koju je kao svog poslodavca bezuspješno tužio sudu) ili kao propali kandidat za predsjednika Hrvatske gospodarske komore???

New Report

Close