Premijer Orešković o ulasku u eurozonu: Za četiri godine uvodimo euro

Autor: Poslovni.hr , 02. ožujak 2016. u 11:34
Foto: Bernd Von Jutrczenka/DPA/PIXSELL

Guverner Vujčić je nedavno objasnio da je prvo potrebno zaokrenuti trend rasta javnog duga koji je trenutno i najveća prepreka uvođenju eura.

Guverner Vujčić je nedavno objasnio da je prvo potrebno zaokrenuti trend rasta javnog duga koji je trenutno i najveća prepreka uvođenju eura, pa potom nekoliko godina dokazivati da smo spremni održavati takav trend, negdje do 2020., i tek tada mogu početi pripreme u smislu ulaska zemlje u europski tečajni mehanizam, što traje još dvije godine.

Razgovarao sam s guvernerom Vujčićem, mislim da za dvije godine možemo pokrenuti proces uvođenja eura, a za četiri godine bi to bilo u potpunosti provedeno, rekao je u utorak u Berlinu hrvatski premijer Tihomir Orešković, izazvavši čuđenje kod poznavatelja domaće ekonomije, budući da je gotovo nemoguće da Hrvatska uvede euro prije 2021., odnosno 2022., kako je to nedavno i pojasnio guverner Boris Vujčić, piše Novi list.

Guverner Vujčić je nedavno objasnio da je prvo potrebno zaokrenuti trend rasta javnog duga koji je trenutno i najveća prepreka uvođenju eura, pa potom nekoliko godina dokazivati da smo spremni održavati takav trend, negdje do 2020., i tek tada mogu početi pripreme u smislu ulaska zemlje u europski tečajni mehanizam, što traje još dvije godine.

Komentari (15)
Pogledajte sve

@ivan.zoric
Sta je to HNB konkretno napravila u zadnjih 10 godina.
Jedini dobar potez je bio kada je tadasnji guverner Rohatinski nalozio bankama da beskamatno deponiraju 30% novih kredita koje su nanke uzimale od svojih matica u onozemstvu.
Molim te nabroji mi jos dva dobra poteza HNB-a.
U tom zakonu pise da im je glavni cilj odrzavanje stabilnosti cijena.
Glavni cilj americkog FED-a je osiguranje pune zaposlenosti. Meni se cini da je glavni cilj svih politicara koji nas vode unazad petnaest godina odrzavanje statusa quo.


Samo to je projekt stvaranja Njemačke Evrope (u kojoj za države iz grupe kud koji – mili moji nema u kojoj je i Hrvatska nema mjesta), a ne Evropske Njemačke.

na kojoj strani će biti mjesto hrvatske kad se euro dezintegrira mislim da je pitanje o kojem još odlučuje hrvatska, naravno vrijeme pritišće, ali ako krene po baltičkom modelu sasvim sigurno neće završiti u košu s italijom, grčkom i francuskom.


Otrijeznit će se Tim za godinu-dvije i progledati. A Vujčić ionako nosi krivu dioptriju.
vujcic je samo marioneta austrijskih bankara,u kizbilu se donosi politika HNB

Za delboya

U pravu ste da projekt ide dalje. Samo to je projekt stvaranja Njemačke Evrope (u kojoj za države iz grupe kud koji – mili moji nema u kojoj je i Hrvatska nema mjesta), a ne Evropske Njemačke.

Vidim po Vašim reakcijama da ne čitate njemačke medije.

Ipak, za Vaš profit i zabavu Vam toplo preporučam da Vam netko prevede neki od komentara u njemačkim medijima na ulazak Litve u eurozonu. Ona inače ima oko 3 milijuna stanovnika (poput Berlina) ali jedva trećinu njegovog BDP-a. Oko 40% vanjske trgovine otpada na Rusiju.

No, Litva se računa kao njemački saveznik u eurozoni. Predsjednik Centralne banke Litve će sigurno podržavati Jensa Weidmanna na sastancima savjeta ECB-a. Jedino je šteta da to Njemačkoj neće mnogo značiti jer će ih ostali jednako preglasavati kao i do sada, jer u savjetu ECB-a se glasa po principu jedan predsjednik središnje banke – jedan glas; bez obzira na veličinu i značaj države.

Jedan moj znanac mi je rekao da mu se činilo da – čitajući komentare o tim nevjerojatnim apsurdma unuar EU i finu ironiju kojom Nijemci to opisuju – zapravo čita Sumnjivo lice Branislava Nušića prevedeno na njemački.

Što mislite, koliko dugo ovakva situacija još može potrajati – dok Nijemci ne “okrenu ploču”?

New Report

Close