Prema prvim procjenama, očekuje se porast industrijske proizvodnje

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. rujan 2015. u 08:28
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Državni zavod za statistiku objavit će u utorak izvješće o industrijskoj proizvodnji u kolovozu, a makroekonomisti očekuju njezin rast sedmi mjesec zaredom, i to brži nego mjesec dana prije.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavit će u utorak izvješće o industrijskoj proizvodnji u kolovozu, a makroekonomisti očekuju njezin rast sedmi mjesec zaredom, i to brži nego mjesec dana prije.

Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuju u prosjeku da je u kolovozu industrijska proizvodnja porasla za 4,4 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Njihove procjene rasta kreću se u rasponu od 4 do 5,5 posto.

Pokažu li se procjene točne, bio bi to sedmi mjesec zaredom kako proizvodnja raste na godišnjoj razini, i to brže nego mjesec dana prije, kada je ojačala 3,9 posto.

"Očekujemo nastavak pozitivnih kretanja. Povoljni trendovi u međunarodnom okruženju, kao i oporavak domaće potražnje, trebali bi pozitivno djelovati na rast industrijske proizvodnje. Također, očekuje se i pozitivan doprinos od proizvodnje električne energije u tom mjesecu", navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

Osim jačanja domaće potražnje, pozitivno na industriju utječe rast gospodarstava EU-a, najvećeg vanjskotrgovinskog partnera Hrvatske, zbog čega raste hrvatski robni izvoz.

Današnji podatak je važan jer će pokazati je li nastavljeno jačanje industrijske proizvodnje u trećem tromjesečju, nakon snažnog skoka u prethodnom kvartalu.

Jačanje industrije bio je i jedan od najznačajnijih razloga zbog kojih je u drugom tromjesečju gospodarstvo poraslo 1,2 posto, najviše od trećeg tromjesečja 2008. godine.

U prvih sedam mjeseci ove godine industrijska je proizvodnja bila 1,8 posto veća u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Zadrži li se pozitivan trend, 2015. bi bila druga godina zaredom kako proizvodnja raste. Lani je industrija ojačala 1,3 posto u odnosu na 2013., što je bio njezin prvi rast na godišnjoj razini, nakon pet godina neprestanog pada.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Prema mojim procjenama iz Realnog sektora radi se o nastavku predizbornog laganja.

Provjerite EU podatke kao i pad potrošnje električne energije i pad broja zaposlenih , izostanak domaćih i stranih investicija….

Nevjerujem da je moguće povećati industrijsku proizvodnju dok god vladajuća klika ne smanji poreze.

Svi potezi koje vuku 4 godine uništavaju Hrvatsko gospodarstvo.

New Report

Close