Prekooceanski prijevoz robe malih poduzetnika

Autor: Darko Bičak , 10. rujan 2013. u 20:19
Teret kao što su vozila, dijelovi naftovoda i turbine često zahtijeva posebne spremnike te opremu za utovar/EPA

Logističku podršku u izvozu robe u prekooceanske zemlje pružaju tvrtke poput DHL-a i AGIP-a.

Mali i srednji poduzetnici susreću se s nizom problema kada svoju robu pokušavaju prodati na inozemno tržište.

Za razliku od velikih poslovnih sustava, manja poduzeća rijetko imaju vlastite logističke sektore te se moraju oslanjati na vanjske partnere. Hrvatski poduzetnici najviše su zainteresirani za izvoz u zemlje regije, te velika tržišta zemalja Europske unije, prije svih Njemačka i Italija. No, što ako je pojavi kupac iz prekoocenskog tržišta, primjerice Sjedinjenih Američkih Država? Tada se stvari podosta kompliciraju jer se roba za naručitelja u SAD-u ne može natovariti na kamion i tamo dopremiti za nekoliko sati ili dana. To zahtjeva puno složeniju i skuplju logističku mašineriju. No, ako ipak u tome pronađe svoju računicu, na raspolaganju mu stoji niz tvrtki.Tu su prije svega globalne kurirske službe, npr. DHL, FedEx, UPS,te više desetaka specijaliziranih logističkih tvrtki. Uslugu prekooceanskog transporta može pružiti i gotovo svaka kurirska služba koja djeluje u Hrvatskoj, bilo samostalno, ili preko svojih partnera.

DHL je globalno prepoznatljiv kao tvrtka koja svojom zrakoplovnom flotom može dopremiti bilo što, bilo kamo. No, isto tako, tvrtka može organizirati i kombinirani/intermodalni prijevoz, ako klijent tako želi. U DHL-u pojašnjavaju da postoje dvije osnovne usluge: jedna se se odnosi na teret koji ispunjava čitav kontenjer (FCL), druga kada se radi samo o djelu kontenjera (LCL). Godišnje obrade više od 2.7 milijuna kontejnera robe i dva milijuna kubnih metara tereta koji ne ispunjava čitav kontejner. "DHL značajna sredstva ulaž u razvoj i održavanje sustava objedinjavanja za LCL tržište. Omogućujemo i tradicionalne LCL usluge i objedinjavanja pošiljki više različitih kupaca za pošiljke koje dolaze iz jedne i za pošiljke koje dolaze iz većeg broja država. Više od 97 posto sveg LCL tereta preuzimamo sami, izravnim objedinjavanjem putem naše mreže Nacionalnih poveznica. 

DHL prati pošiljke
Kompjuterizirana mrežna rješenja nude i track-and-trace i praćenje narudžbe koje omogućuju podatke o pošiljci i transparentnost", navode u DHL-u. Putem centraliziranog upravljanja kupovinom, oni pregovaraju o ukupnom volumenu s prvoklasnim prijevoznicima da bi ponudili najveću kvalitetu i optimalnu cijenu za  FCL teret. "DHL-ove usluge vezane uz konvencionalne terete idealne su za prijevoz prevelikih roba koje dimenzijama ne odgovaraju kontejnerima. Teret kao što su vozila, dijelovi naftovoda i turbine često zahtijeva posebne spremnike te opremu za utovar. Naše specijalizirane ekipe jamče individualizirana rješenja te da je teret u sigurnim rukama", kažu.Uslugu prekooceanskog prijevoza nudi i HŽ-ova tvrtka AGIT, inače tvrka kćer HŽ Carga. "Tvrtka AGIT organizira i prijevoz intermodalnih jedinica u željezničkom i cestovnom prometu preko svih lučkih i kontinentalnih kontejnerskih terminala u Hrvatskoj. U prijevozu intermodalnih jedinica organizacijski pokrivamo tržišta Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, a širimo se i na područje srednje Europe. Partneri smo svim značajnijim brodarima, te time jamčimo kvalitetnu uslugu organizacije pomorskog prijevoza na sve željene svjetske destinacije, svih veličina i oblika tereta", kaže Sanela Dropulić, voditeljica odnosa s javnošću AGIT-a.

Dodaje da tvrtka pruža usluge poslovnog savjetovanja u vezi s transportno-logističkom tematikom, te pružanje kompletne usluge u tuzemnom i međunarodnom prijevozu robe. "Novim kupcima možemo ponuditi organizaciju prijevoza, za primjer tri kontejnera tjedno iz Varaždina za Houston i New York zahvaljujući odličnoj suradnji s logističkim partnerima u Hrvatskoj i svijetu", navodi Dropulić.U toj tvrtki upozoravaju da u međunarodnom prijevozu robe značajnu ulogu ima odabir pouzdanog i provjerenog poslovnog partnera, te stručan tim odgovoran za upravljanje prijevozom robe do željenog odredišta. Također, kod ugovaranja prijevoza robe nužno je obratiti pažnju na paritete usluga, trgovačke i transportne. 

Klijenti AGIP-a
Konkretno, AGIT ima 1000 klijenata diljem Hrvatske i Europe, 180 stručnjaka u području transporta, logistike, carinskih i zakonodavnih procedura, 3,5 milijuna tona prosječno prevezene robe godišnje, 30 tisuća prevezenih kontejnera godišnje, 650.000 prevezenih paketa i paleta godišnje te osam  distributivnih centara i devet  poslovnica u Hrvatskoj. Tvrtkama kćerima u Bosni i Hercegovini te Srbiji pokrivamo regiju jugoistočne Europe.

Komentirajte prvi

New Report

Close