Preko milijun kuna bespovratnih sredstava za energetsku obnovu dječjeg vrtića “Radost” u Crikvenici

Autor: Objava za medije , 13. lipanj 2017. u 12:32
Foto: Press

Grad Crikvenica je na Poziv Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja na dostavu projektnih prijedloga za „Energetsku obnovu zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“ , a u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ prijavio projekt „Energetska obnova dječjeg vrtića „Radost“ u Crikvenici te je udovoljio uvjetima Javnog poziva.

Sukladno kriterijima Javnog poziva, izvršeno je ocjenjivanje kvalitete projektnog prijedloga koji je ostvario 75 bodova te je predloženo dodjeljivanje bespovratnih sredstava u iznosu od 1.084.538,08 kuna.

Iz Gradske uprave Grada Crikvenice, osnivača Dječjeg vrtića „Radost“ saznajemo da je vrtić izgrađen 1977. godine te je dogradnja izvršena 1999. godine. Trenutno je ustanova dječjeg vrtića „Radost“ smještena u objektu koji ne udovoljava zahtjevima energetske učinkovitosti. Kako bi zgrada bila adekvatna svojoj namjeni, potrebno je izvršiti rekonstrukciju fasade, kosog i ravnog krova, izolaciju poda prema tlu te izvršiti zamjenu vanjske stolarije. Potreban je i novi sustav za pripremu potrošne tople vode sa solarnim toplinskim kolektorima, zamjena postojeće rasvjete učinkovitijom i ugradnja fotonaponskih panela za proizvodnju električne energije. Sve to učinit će zgradu arhitektonski funkcionalnijom i energetski učinkovitijom, a uporaba obnovljivih izvora energije utjecat će i na bolju kvalitetu boravka djece i odgajatelja u vrtiću, bolje uvjete rada te omogućiti razvoj i novu kvalitetu pružanja usluga u ustanovi.

 Fasaderski radovi će se izvoditi na sve četiri fasade, a vanjski zidovi i kosi krov će se obložiti toplinskom izolacijom od mineralne vune te ostalim potrebnim elementima. Ravni krov će se izolirati termoizolacijskim pločama, a podovi prema tlu pojedinih grijanih prostora u suterenu i prizemlju također će se obložiti posebnim izolacijskim pločama. Ulazna vrata bit će izvedena u aluminijskom sistemu, a ostakljene otvore ostaklit će se toplinsko-izolacijskim staklom. Prozori će biti od PVC profila. Na predmetnom objektu planirana je ušteda energije 72,95%, a smanjenje emisije CO2 planirano je na godišnjoj razini 72,95% u odnosu na dosadašnje. Svime navedenim bi se zadovoljili Tehnički uvjeti Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

„Budući da je održavanje zgrade sve zahtjevnije te da znatna sredstva trošimo na energente izuzetno mi je drago da je Projekt Energetska obnova Dječjeg vrtića Radost u Crikvenici dobio pozitivne ocjene. Cilj projekta je promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije te smanjenje potrošnje energije. Njegovom provedbom vrtić će se svrstati u viši energetski razred, a imat će i vlastitu solarnu elektranu na krovu objekta. Zahvaljujem Gradu Crikvenici na spremnosti na ulaganje u vrtić i angažman na ovom projektu koji će smanjiti režijske troškove i povećati kvalitetu boravka djece i djelatnika u zgradi vrtića.“ Ravnateljica vrtića, Martina Magaš rekla je i kako je zgrada vrtića u Crikvenici, koja je stara preko 40 godina, nadograđivana u dva navrata te trenutno u njoj boravi oko 160 djece.

„Izuzetno smo ponosni što je ovakav projekt prepoznat i što ćemo na ovaj način omogućiti našim vrtićarcima i njihovim tetama ugodniji i kvalitetniji boravak u vrtiću te bolje uvjete za rad. Ovime smo se još jednom dokazali kao Grad prijatelj djece „– ponosno je kazao gradonačelnik Grada Crikvenice Damir Rukavina.

Investicija je vrijedna gotovo 6 milijuna kuna, a za energetsku obnovu dječjeg vrtića „Radost“ odobreno je 1.084.538,08 kuna bespovratnih sredstava, dok će se razlika osigurati proračunom Grada Crikvenice. Važno je napomenuti da je zgrada sada klasificirana u energetski razred C, dok bi nakon obnove sa predloženim mjerama bila u energetskom razredu A.

Razdoblje provedbe projekta, sukladno pravilima Javnog poziva traje 18 mjeseci od dana sklapanja ugovora.

Komentirajte prvi

New Report

Close