Prekinut štrajk i kreće restrukturiranje

Autor: Saša Paparella (VLM) , 28. listopad 2012. u 21:59
Rješenje za Vjesnik?/PIX

Gubitak sanirati na teret temeljnog kapitala i manjeg broja ljudi.

Radnicima tiskare Vjesnik u petak su isplaćene zaostale plaće za srpanj i kolovoz, nakon čega su prekinuli generalni štrajk, započet dan ranije, a zbog kojeg se Jutarnji list morao tiskati u Rijeci i Splitu.

"U četvrtak nismo otisnuli ništa jer je štrajk prekinut tek u petak ujutro, nakon što su radnicima isplaćene plaće", rekao nam je Zlatko Šoštarić, predsjednik Uprave tiskare Vjesnik, pa se potom osvrnuo i na druge radničke zahtjeve. "Kolektivni ugovor je prekinut 1. rujna zbog nemogućnosti Uprave da zbog pada prihoda ispuni dogovorene odredbe. On je dogovoren prije niz godina, kad su prihodi bili puno veći. Nažalost, zbog ove situacije kolektivni ugovor je nužno svesti u realne okvire poslovanja", napominje Šoštarić. Uprava je izradila plan restrukturiranja Vjesnika d.d., kojeg je NO prihvatio.

U njemu se predlaže da se gubitak nastao između 2009. i 2012. sanira na teret temeljnog kapitala, te da se potraživanja države prema tvrtki, gotovo 100 milijuna kuna, ponovno pretvore u temeljni kapital. Prijedlog je da se otpiše kredit od 33 milijuna kuna, podignut 2000. za list Vjesnik, a koji nikada nije otplaćen, pa ga je na koncu jamstvom otplatilo Ministarstvo financija. Predlaže se i spajanje radnih jedinica, što podrazumijeva manje radnika. "Plan je da tvrtka nastavi poslovanje sa 204 radnika u odnosu na 391 radnika, koliko ih je bilo kada sam preuzeo Upravu. Veseli me što strojevi ponovno rade i da se naš najveći kupac EPH vratio u tiskaru Vjesnik, a 15. studenog trebao bi krenuti i novi dnevni list", zaključio je Šoštarić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close