Prehrana nadmašila plan dobiti, trgovina smanjila minus

Autor: Jadranka Dozan , 14. svibanj 2018. u 22:00
Jamnica je u prvom kvartalu na 206 mil. kn prihoda ostvarila EBITDA od 33,6 milijuna/Marko Lukunić/PIXSELL

Od uvođenja izvanredne uprave a troškove savjetnika otpada 321,4 milijuna kuna.

U dubokoj sjeni političkih potresa zbog "afere hotmail" jučer su iz Agrokora objavili revidirana izvješća za matičnu kompaniju i Grupu za 2017., kao i najnovije mjesečno izvješće s osnovnim pokazateljima poslovanja ključnih sastavnica koncerna u prva tri mjeseca ove godine. 

Ključne kompanije poslovično najprofitabilnije divizije, Prehrane, u prvom su kvartalu na nepunih 1,5 milijardi kuna prihoda ostvarile 136,5 milijuna kuna operativne dobiti EBITDA, što je oko 17 milijuna bolje od plana. Pozitivan operativni rezultat iskazala je i Poljoprivreda, ali na 466 mil. kuna prodaje ostvarena EBITDA triju kompanija iz te grupe od 35 milijuna kuna osjetno je slabiji skor u odnosu na plan. 

Istodobno, sektor maloprodaje i veleprodaje je u pogledu operativne profitabilnosti ostvario bolji rezultat od plana, s tim da to u toj diviziji u prvom kvartalu znači manji minus. Planom je predviđeno bilo -34,3 milijuna, a ostvareno je -4,2 milijuna. Od 2,9 mlrd. kuna prihoda četiriju kompanija iz te grupe na Konzum se odnose nepune dvije milijarde, a on je pozitivnom EBITDA-om od 26 milijuna ublažio 'minus' te divizije. Lanjske poslovne rezultate, pak, izvanredni povjerenik Fabris Peruško ukratko je predstavio još potkraj travnja, najavljujući revidirane za početak svibnja.

Objava se malo oduljila, ali revizija je mahom potvrdila ključne brojke. Među ostalim, potvrđeno je produbljavanje negativnog kapitala krovne kompanije kojoj su kapital i rezerve u 2017. smanjene za 9,8 milijardi kuna. Tome su s 5,6 mlrd. kuna pridonijela umanjenja vrijednosti ulaganja u ovisna i pridružena društva, 2,22 mlrd. kuna rezultat su umanjenja potraživanja od povezanih društava, dok su procjene (ne)naplativosti danih zajmova zaslužne za 840 milijuna kuna.

Ukupne obveze Agrokora d.d. na kraju 2017. iznosile su 32 milijarde kuna, a na razini grupe 55,78 mlrd., odnosno oko 370 milijuna kuna manje nego što su sugerirale nerevidirani rezultati. Slična korekcija napravljena je i kod kapitala, koji prema revidiranom izvješću iznosi -20,44 mlrd. kuna. Poslovni prihodi grupe su 39,5 mlrd. kuna što je pad za 5,4 mlrd. ili 12%.  Inače, od uvođenja izvanredne uprave troškovi Agrokora d.d., uključujući naknade povjereniku, plaće i nagrade zaposlenima, troškove savjetnika, revizorske i porezne usluge…  iznosili su 580,5 milijuna kuna. Na troškove savjetnika otpada 321,4 milijuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close