Pregovori o mlijeku – ili 4,05 kuna ili blokada granice

Autor: Božica Babić , 24. listopad 2012. u 22:00
Farmeri ne odustaju od 4,05 kuna po litri mlijeka

Ministar Jakovina pripremio ‘mliječni paket’ prema EU pravilima za uređenje odnosa proizvođača i prerađivača.

Nećemo napustiti Ministarstvo poljoprivrede dok ne riješimo otkupnu cijenu mlijeka, poručili su proizvođači mlijeka u srijedu prije početka Savjeta za praćenje stanja u mljekarskom sektoru. Davor Blažić, predsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka ponovio je zahtjev farmera o 4,05 kuna za litru otkupljena mlijeka, u čemu će teško uspjeti.

Prema njegovu pojašnjenju, problem je rješiv na način da se vrate cijene koje su mljekare davale proizvođačima do prosvjeda u veljači, a da Ministarstvo poljoprivrede redovito isplaćuje kako "starih" 42 lipa za kilogram mlijeka, tako i sadašnji poticaj od 50 lipa, i uz to mora intervenirati kod gospodarstava koja su ugrožena ovoljetnom velikom sušom. Pregovori predstavnika farmera i mljekarske industrije uz posredovanje ministra Tihomira Jakovine počeli su jučer u 13 sati, no do zaključenja ovog broja Poslovnog dnevnika sastanak nije bio završen. Kako su još dan prije najavili predstavnici udruga proizvođača mlijeka, od rezultata sjednice Savjeta za mlijeko ovise i njihovi daljnji potezi. Blokada graničnih prijelaza prema Bosni i Hercegovini, od kuda već godinama stižu najveće količine uvoznog mlijeka, jedna je od najavljenih mjera u borbi za postizanje veće cijene. Obustava isporuke mlijeka prerađivačima nastavljena je i u srijedu, treći dan uzastopno.

Predsjednik Stožera za obranu cijene mlijeka i Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje Antun Laslo najavio je da će mlijeko dijeliti na farmama te očekuje da će se obustava isporuke idućih dana nastaviti u još većem obimu.Na sjednici Savjeta za praćenje stanja u mljekarskom sektoru, prema najavama iz Ministarstva poljoprivrede, trebao je biti prezentiran i raspravljen 'mliječni paket' kojim bi se uredili odnosi između proizvođača i prerađivača, uključujući i cijenu, a cilj mu je spriječiti dugogodišnje probleme pri realizaciji međusobnih poslovnih/ugovornih odnosa proizvođača i otkupljivača mlijeka na području Hrvatske. Ne bude li rezultat sastanka po volji farmera, Laslo je ponovio da će farmeri doći na granične prijelaze, "ali neće ometati promet građana već samo blokirati kamione koji uvoze mlijeko u Hrvatsku". Kazao je da su pripremljene još neke prosvjedne aktivnosti.   

Komentirajte prvi

New Report

Close