Pregovori o Ini završeni bez rezultata

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. srpanj 2014. u 14:24
Foto: Marko Lukunić / Pixsell

Vrdoljak je istaknuo da je potencijalna kupnja i vraćanje Ine u hrvatske ruke jedna od opcija.

Današnja, peta runda pregovora Vlade i MOL-a o budućnosti Ini, završila je bez rezultata i napretka, što se može zaključiti iz izjava koje su nakon sastanka dale obje strane.

Šef hrvatskog pregovaračkog tima, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, izjavio je kako se "ni ovaj put nije došlo do rješenja" za Inu, ali i dodao "dok smo skupa u Ini i svatko ima svoje vlasništvo, ne gubimo nadu da ćemo do rješenja doći."

Kaže da MOL nije ponudio nikakav konkretan prijedlog, kako zadnjih deset mjeseci, tako i danas. "Čak nam je rečeno da i nećemo dobiti nikakav prijedlog", izjavio je Vrdoljak.

Podsjetio je na pravomoćnu presudu Sanaderu zbog korupcije u vezi predaje upravljačkih prava MOL-u i najavio da Vlada na to neće žmiriti, nego MOL-u predložiti novi dioničarski ugovor o čemu su, dodaje, predstavnici MOL-a spremni razgovarati.

Prijedlog bi trebala sastaviti hrvatska strana i vjerojatno će biti na dnevnom redu sljedeće pregovaračke sesije, kaže Vrdoljak. Istaknuo je i da je Hrvatska suverena država "koja mora i treba štititi nacionalne interese."

Osvrnuvši se na 'puste' komentare o potencijalnoj kupnji dionica Ine od MOL-a, Vrdoljak je istaknuo da je potencijalna kupnja i vraćanje Ine u hrvatske ruke jedna od opcija.

"Da je lako kupiti dionice, vjerojatno bi to netko napravio. Puno ih je lakše bilo prodati posredstvom Cipra, Zuericha ili kako je već posredstvo išlo", napominje Vrdoljak.

Smatra kako je Hrvatska uzela u ruke šansu da pokuša vratiti Inu u hrvatske ruke, te je najavio da će u tom smislu učiniti sve što može, a da se ne poveća javni dug.

"Vrijeme će pokazati hoćemo li uspjeti u tome", rekao je Vrdoljak, ocijenivši kako za to ima šanse i modela, ali da nisu jednostavni.

Glasnogovornik MOL-a Dominic Kuefner kratko je izjavio da nije postignuto suglasje ni o jednom otvorenom pitanju i da će se MOL o svemu oglasiti priopćenjem.

Iz MOL-a su nakon završetka pregovora priopćili da su njihovi pregovarači došli u Zagreb u dobroj vjeri, da pronađu odgovore na različita važna pitanja s pregovaračkim timom Vlade.

„Nažalost, ministar nam nije mogao prenijeti službenu poziciju Vlade vezanu uz prijedlog korporativnog upravljanja koji je predložio Inin Nadzorni odbor, niti je mogao potvrditi je li dekonsolidacija Ine iz MOL-ovih financijskih izvješća uvjet hrvatske Vlade. Nažalost, još jednom nismo bili u mogućnosti raspraviti poslovna pitanja i, unatoč ranijim obećanjima ministra, nismo čuli nikakve prijedloge kako bi se poboljšalo regulatorno okruženje. S obzirom da su ta pitanja vrlo važna za Inin daljnji razvoj, duboko smo zabrinuti što danas nije postignut napredak“, kaže se u priopćenju iz MOL-a.

Podsjećajući na punu podršku dioničara Ine strategiji i upravljanju na prošlomjesečnoj glavnoj skupštini, iz MOL-a poručuju i da će nastaviti podupirati razvoj Ine kako bi je učinili još uspješnijom kompanijom.

„MOL ostaje otvoren za nastavak pregovora s hrvatskom Vladom“, zaključuje se u priopćenju mađarske naftne kompanije.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Kojeg li čuda što ovaj Vrdoljak ništa nije uspio dogovoriti!? Čudo bi bilo da je za promjenu nešto napravio u interesu države čiji je ministar.
Al njega to ništa ne zanima, njemu je jedino bitno da servis za izvlačenje love iz državnih firmi (poznat i kao ATO inženjering) radi punom parom.

Ovo sve je ionako predstava za javnost, a iza kulisa se odigrava pljačka državne imovine veća i od one u doba Sanadera.

New Report

Close