Predstečajna nagodba – o čemu se tu zapravo radi?

Autor: Poslovni.hr , 21. prosinac 2012. u 10:50
Thinkstock

Zakon propisuje obvezu pokretanja postupka predstečajne nagodbe za poduzetnike koji su nelikvidni ili insolventni.

Financijska agencija (Fina) u svom današnjem priopćenju pozvala je dužnike koji su danom stupanja na snagu Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi ispunili uvjete za pokretanje postupka predstečajne nagodbe, dakle koji su bili nelikvidni i/ili insolventni, da najkasnije 31. prosinca ove godine dostave Fini prijedlog za otvaranje postupka predstečajne nagodbe.

Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi stupio je na snagu 1. listopada 2012. godine, podsjećaju iz Fine. Ovaj Zakon predstavlja i prvi korak prema uređenju, ne samo rokova izvršenja i posljedica neizvršenja novčanih obveza, nego i svih daljnjih radnji i mjera koje poduzetnik treba poduzimati nakon što postane nesposoban izvršavati novčane obveze u propisanim rokovima plaćanja, napominje se u priopćenju.

Postupak predstečajne nagodbe provodi se s ciljem da se:

  • dužniku koji je postao nelikvidan i /ili insolventan omogući financijsko restrukturiranje na temelju kojeg će postati likvidan i solventan,
  • vjerovnicima omoguće povoljniji uvjeti namirenja njihovih tražbina od uvjeta koje bi vjerovnik ostvario da je protiv dužnika pokrenut stečajni postupak.

Zakon propisuje obvezu pokretanja postupka predstečajne nagodbe (članak 39. Zakona) za poduzetnike koji su nelikvidni ili insolventni, i to pod prijetnjom prekršajne odgovornosti.

Novčanom kaznom za prekršaj radi nepokretanja postupka predstečajne nagodbe u uvjetima u kojima to Zakon propisuje, kaznit će se, sukladno odredbi članka 88. Zakona, i sam poduzetnik i odgovorna osoba poduzetnika. Dužnici koji ne ispune zakonsku obvezu i ne pokrenu postupak predstečajne nagodbe, u slučaju kada su to prema zakonskim odredbama obvezni učiniti, čine prekršaj prema odredbama čl. 88. Zakona, za koji je predviđena novčana kazna u iznosu od 10.000,00 kn do 1.000.000,00 kn za samog dužnika i kazna u iznosu od 1.000,00 kn do 50.000,00 kn za odgovornu osobu dužnika.

Postupak predstečajne nagodbe se provodi u Financijskoj agenciji, i to u četiri Regionalna centra – Zagreb, Osijek, Rijeka i Split. Za vođenje postupka mjesno je nadležan Regionalni centar prema sjedištu dužnika, osim u predmetima u kojima visina obveze iz financijskog izvješća dužnika prelazi iznos od 10.000.000,00 kn, kada je isključivo nadležno vijeće Regionalnog centra Zagreb, bez obzira na sjedište dužnika.

Slijedom svega navedenog, Fina poziva dužnike na koje se odnose odredbe ovog Zakona da, ukoliko to već nisu učinili, podnesu prijedlog za pokretanje postupka predstečajne nagodbe. Isti se podnosi mjesno nadležnom Regionalnom centru Fine, osobno ili preporučenom poštom, uz naznaku: "Za predstečajnu nagodbu".

Ukoliko poduzetnik, koji je nelikvidan i/ili insolventan, ne uspije u postupku predstečajne nagodbe uspostaviti likvidnost i solventnost, Financijska agencija će pokrenuti stečajni postupak u kojemu će se poduzetnik konačno i likvidirati. Pokretanjem stečajnog postupka od strane Financijske agencije, znatno se smanjuju troškovi poduzetnika.

Povodom netočnih informacija koje su se pojavile u medijima o primjeni Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, u kojima se navodi da se članak 13. odnosi i na građane, iz Fine još jednom naglašavaju da se paušalna naknada u iznosu od 300,00 kuna iz članka 13. odnosi na ugovore između poduzetnika i poduzetnika i osoba javnog prava, te se ni u kojem slučaju ne može primijeniti na građane.

Više informacija o provođenju postupka predstečajne nagodbe, kao i obrazac prijedloga za otvaranje postupka predstečajne nagodbe, dostupno je na internetskoj stranici Financijske agencije http://www.fina.hr/predstecajnenagodbe, putem e-pošte na adresi predstecajne.nagodbe@fina.hr, ili na besplatnom broju telefona Call centra Financijske agencije, 0800 0080, poručuju iz Fine.

Komentari (8)
Pogledajte sve

Ovdje se kroz predstečajnu nagodbu odigrava pljačka neviđenih razmhera.
Zloglasni Fond za privatizaciju je med i mlijeko kakva se kroz predstečajbe nagodbe pljačka i privatizacija događa.

Osim Linića kao vođe ove kriminalne organizacije koja je organiziranja u svrhu plačke, u zatvoru bi mogao završiti i Bajić, koji ima prijave i na njih ne reagira, odnosno opstruira rad državnog odvjetništva. Osim ako ne bude pokajnik pa se nagodi sa novim Državnim odvjetništvom.

P.S. Imate na radiju 101 jucer intervju tjedna sa sucem Kolukußićem. I on je po službenoj dužnosti podnio kaznenu prijavu Uskoku vezano za jednu Predstečajnu nagodbu. Naravno nije rekao koju.

Poslušajte intervju. Vrlo interesantno.

Još će Linić igrat na karte sa sanaderom….[emo_smijesak]

http://www.index.hr/vijesti/clanak/sumnji-i-kaznenih-prijava-sve-vise-todoric-po-linicevom-zakonu-povoljno-do-hotela-na-jadranu/715355.aspx

@nadrasec
Aj sinko mani se corava posla,ako ne razumis nista.

@ttomo
Upravo tako kao sto si napisao.Legalizacija pljacki i to ona posljednja u nizu.Nista drugo.

New Report

Close