Predstavnici Srednjoeuropske inicijative u Zagrebu i o poticanju konkurentnosti

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 06. lipanj 2018. u 22:00
Gabrijela Žalac i Antal Nicolleti

Radilo se o prilici za razmjenu iskustva i mišljenja o strateškim ciljevima kohezijske politike EU.

U organizaciji hrvatskog Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u Zagrebu je u srijedu održana ministarska konferencija na temu poticanja kohezije i konkurentnosti kroz regionalnu suradnju, a na njoj su sudjelovali predstavnici i ministri država Srednjoeuropske inicijative (CEI) kojom Hrvatska predsjeda od siječnja ove godine. Radilo se o prilici za razmjenu iskustva i mišljenja o strateškim ciljevima kohezijske politike EU, odnosno jačanju gospodarske, socijalne i teritorijalne kohezije te smanjenje razlika između država članica EU i regija, istaknula je ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac. 

Suradnja je 'ključ'
"Danas smo istaknuli prioritete hrvatskog predsjedanja Srednjoeuropskom inicijativom, važnost kohezijske politike za države članice, kao i važnost Europske teritorijalne i makro regionalne suradnje te pružanje podrške državama članicama SEI-a na njihovom putu prema članstvu u Europskoj uniji", dodala je ministrica Žalac. Naime, s prvim danom siječnja ove godine Hrvatska je na godinu dana preuzela predsjedanje CEI-em koji je osnovan prije 29 godina s ciljem povezivanja zemalja i pružanja pomoći pri ulasku zemalja u EU.

Kao glavni prioriteti za to vrijeme navedeno je proširenje Europske unije pri čemu Hrvatska, kao najmlađa članica EU, svojim znanjem i iskustvom iz pristupnog procesa može tome dati vrijedan doprinos, jačanje suradnje na području gospodarstva, kulturna suradnja, upravljanje migracijama, promicanje parlamentarne suradnje te promicanje stvaranja sinergije između SEI-a i ostalih regionalnih i međunarodnih organizacija.

Tim više što je za Hrvatsku procijenjeni udio Kohezijske politike u javnim investicijama u razdoblju 2015. – 2017. bio 80 posto, u usporedbi s prosječnih 8,5 posto na razini EU, a u okviru Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija" 2014. – 2020. Hrvatska je već potpisala 3080 ugovora o bespovratnim sredstvima u ukupnom iznosu od preko četiri milijarde eura. 

Bilateralni sastanci
U nastavku konferencije ministrica Žalac održala je bilateralne sastanke s ministrom za investicije Poljske Jerzyem Kwiecinskim, državnim tajnikom Mađarske za EU politike i koordinaciju Szabolcsom Takácsem te državnom tajnicom Mađarske za EU odnose Judit Varga. Održane su i panel diskusije u sklopu kojih se raspravljalo o pristupanju EU i utjecaju na učinkovitost javne uprave te o utjecaju makro-regionalnih strategija na europske strukturne i investicijske fondove. 

Komentirajte prvi

New Report

Close