Predstavljeni projekti za promicanje volontiranja

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. ožujak 2014. u 15:16
Foto: Thinkstock

Devet projekata organizacija civilnog društva koji su iz Europskog socijalnog fonda primili podršku ukupne vrijednosti veće od 6,5 milijuna kuna

Devet projekata organizacija civilnog društva koji su iz Europskog socijalnog fonda primili podršku ukupne vrijednosti veće od 6,5 milijuna kuna za poticanje i razvoj kvalitetnih i održivih programa volontiranja, promicanje vrijednosti volonterstva i njegove važnosti za društveni i gospodarski razvoj u Hrvatskoj, danas su predstavljeni i dodijeljeni u Kući Europe.

Volonterski programi koji će se provoditi kroz ove projekte uključuju mobilne timove podrške socijalno ugroženim obiteljima i roditeljima, osnivanje volonterskih info centara za podršku liječenim alkoholičarima i žrtvama obiteljskog nasilja, osnivanje Volonterskog centra Vukovar, osposobljavanje školskog osoblja za organizaciju volonterskih inicijativa te uključivanje ranjivih skupina društva u aktivnosti lokalne zajednice kroz volonterstvo.

Aktivnosti će se provoditi u partnerstvu između organizacija civilnog društva i 49 partnerskih organizacija – obrazovnih institucija i tijela javne uprave i jedinica lokalne i regionalne samouprave u deset hrvatskih županija.

"Volonterstvo je jedno od ključnih sastavnica razvijenog civilnog društva, a procjenjuje se da širom svijeta volontira tri do pet posto ekonomski aktivnog stanovništva", istaknuo je ravnatelj Vladina Ureda za udruge Igor Vidačak.

U Hrvatskoj je, ocijenio je, došlo do napretka u području volonterstva, no jedan od važnih izazova za razvoj volonterstva je nedovoljna sposobnost organizatora volontiranja za osmišljavanje i provedbu volonterskih programa.

Naveo je da je istraživanje Instituta za društvena istraživanja pokazalo da u Hrvatskoj još uvijek 93 posto mladih nije imalo iskustva volonterskog rada u organizacijma civilnog društva te se nada da će se kroz niz volonterskih programa sve veći broj mladih pronaći interes u njima i da će se "zabrinjavajuća brojka od samo sedam posto iskustva u volontiranju promijeniti".

Istaknuvši da je ovaj vid rada dosad neprepoznat od strane poslodavaca i sustava, Vidačak je izrazio nadu da će kompetencije stečene putem volontiranja doći do izražaja u sljedećem razdoblju te da će ovi projekti potaknuti aktivnije i češće uključivanje mladih u volonterske programe.

Upraviteljica Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva Cvjetana Plavša-Matić istaknula je da se na natječaj koji je raspisan krajem svibnja prošle godine javilo 75 organizacija. Vjeruje da će kroz ove projekte biti pomaknute granice te da će mladi ljudi dobiti priliku da steknu iskustva i kompetencije koja će im pomoći da dođu na tržište rada.

Ugovori za projekte uručeni su: Udruzi za promicanje informatike, kulture i suživota – IKS za projekt "Zajednica sa srcem" (119.935 eura), Hrvatskom crvenom križu za projekt "Vol. UP za volontiranje" (117.583 eura), Udruzi Zvono za projekt "New deal za volonterizam" (120.371 eura), udruzi B.a.b.e. za projekt "Uključenost + Uživanje = Zaposlenje" (134.363 eura), Klubu liječenih alkoholičara Bjelovar za projekt "Obrati pozornost, preuzmi odgovornost: Volontiraj!" (65.395 eura), Mreži mladih Hrvatske za projekt "Prema punim potencijalima – Volontiranje osnažuje ljude i zajednice" (153.778 eura), Cenzuri Plus za projekt "Volontiranjem prema društveno i ekonomski snažnijim zajednicama" (136.096 eura), Forumu za slobodu odgoja za projekt "Školski volonteri" (119.888 eura) te udruzi Roda za projekt "Volonteri Za roditelje i djecu" (127.331 eura).

Projekti su ugovoreni u sklopu programa dodjele bespovratnih sredstava Podrška programima organizacija civilnog društva aktivnih u području volonterstva za jačanje gospodarske i socijalne kohezije koji će se financirati iz Operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala, a provodit će se od 12 do 24 mjeseci.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Prvo treba odrediti socijalni minimum za svakog, a onda možemo govoriti o volontiranju.
Čini mi se da je bolje biti rob jer ne plačš režije već tvoj robovladsnik.

New Report

Close