Predstavljen IPA projekt pomoći starijim osobama

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. listopad 2013. u 17:10
Ilustracija, Photo: Marijan Susenj/PIXSELL

Projekt “Skrb o starijima na područjima posebne državne skrbi kroz volonterski rad i sudjelovanje zajednice” je s gotovo 124 tisuće eura financiran sredstvima EU, a traje od svibnja 2012. do studenog 2013.

U okviru EU IPA projekta "Skrb o starijima na područjima posebne državne skrbi kroz volonterski rad i sudjelovanje zajednice" 274 volontera su kroz različite aktivnosti pomogli 1200 starijih osoba na područjima posebne državne skrbi, istaknuto je na današnjoj završnoj konferenciji u Zagrebu.

Projekt "Skrb o starijima na područjima posebne državne skrbi kroz volonterski rad i sudjelovanje zajednice" je s gotovo 124 tisuće eura financiran sredstvima EU, a traje od svibnja 2012. do studenog 2013.

Nositelj projekta je "Udruga MI" – Volonterski centar Split s partnerima iz volonterskih centara Zagreb i Osijek te riječke udruge "Smart". Projekt je realiziran uz suradnju s Ministarstvom socijalne politike i mladih.

Izvršna direktorica udruge "MI" Nives Ivelja rekla je da je cilj projekta pojačati socijalnu uključivost i skrb o starijima u zajednici na područjima posebne držvne skrbi kroz mobilizaciju zajednice i međusektorsku suradnju. Istaknula je i da je projekt usmjeren na starije osobe s naglaskom na važnost međugeneracijske solidarnosti i aktivnog starenja te na bolje razumijevanje volonterskog rada i jačanje vještina za organiziranje volontera u zajednici.

Ivelja je napomenula da je za trajanja projekta, kroz osam šestodnevnih ciklusa edukacije, educirano 126 djelatnika programa socijalne skrbi "Pomoći u kući" i "Dnevnog boravka i pomoć u kući" na područjima od posebne državne skrbi. Uz to, pruženo je i više od 70 sati tehničke pomoći za 61 organizaciju na tim područjima.

"Volonteri su kroz projekt dobili nove prilike, a starije osobe su ostvarile nove kontakte i podršku", rekla je Ivelja.

Pomoćnica ministrice socijalne politike i mladih Iva Prpić upozorila je kako sociodemografski podaci pokazuju da je Hrvatska staro društvo u kojem je više od sedam posto stanovnika starijih od 65 godina. "Prema popisu stanovništva iz 2011. godine broj starijih iznad 65 godina u ukupnom stanovništvu je 758.425 osoba i dosegao je udio od 17,7 posto, čime smo dosegli prosjek zemalja EU", kazala je.

Naglasila je i da resorno ministarstvo ulaže posebne napore za unaprjeđenje položaja starijih osoba u društvu. "Osobe starije životne dobi nisu samo korisnici socilanih usluga, već su i aktivni volonteri. Više od četiri posto svih volontera u Hrvatskoj otpada na one iznad 65 godina", rekla je Prpić.

Naglasila je na potrebu aktivne uloge starijih osoba u društvu, jer oni nisu teret već kapital znanja i iskustva. Založila se i za poticanje prilagodbe cijelog društva na potrebe starijih osoba.

Tijekom prezentacije projekta volonteri koji su sudjelovali u njemu upozorili su na potrebu uključivanja većeg broja mladih u volontiranje, veći razvoj svijesti o važnosti volontiranja te problem loše prometne infrastrukture na područjima posebne državne skrbi što volonterima otežava dolazak i pomoć starijim osobama, posebice zimi.

Komentirajte prvi

New Report

Close