Predsjednik Uprave Zvijezde Krešimir Lokas podnio ostavku

Autor: Jadranka Dozan , 18. travanj 2018. u 21:11
Vrijeme će pokazati što stoji iza rošade u vrhu Zvijezde/FOTO

Lokas prelazi na poziciju izvršnog direktora Agrokora za kontroling i konsolidaciju poslovne grupe Prehrana.

Dok je izvanredni povjerenik za Agrokor Fabris Peruško na sjednici Odbora za gospodarstvo zajedno s potpredsjednicom Vlade Martinom Dalić odgovarao na pitanja o stanju u koncernu i tijeku procesa nagodbe, neslužbeno je zakolala informacija da je predsjednik Uprave Zvijezde Krešimir Lokas podnio ostavku. 

Prema objavi iz kompanije, Lokas prelazi na poziciju izvršnog direktora Agrokora za kontroling i konsolidaciju poslovne grupe Prehrana, a novim predsjednikom Uprave imenovan je Tihomir Adam.  Vrijeme će pokazati što stoji iza te rošade te hoće li slične 'pretumbacije' uskoro uslijediti i u nekim drugim operativnim kompanijama Agrokora. Naime, već neko vrijeme raspreda se o tome da uprave nekih kompanija oklijevaju s potpisivanjem financijskih izvješća, u prvom redu u dijelu koji se odnosi na naputke vezane uz knjiženje jamstava.

Tako se već neko vrijeme spekulira i da bi zbog straha od pravnih rizika i kaznene odgovornosti neki mogli odstupiti. Financijska izvješća nezaobilazno su uporište buduće nagodbe, kao što su jamstva za neke od Agrokorovih perjanica glavno uporište za proglašenje njihove insolventnosti i prijenos imovine na takozvana zrcalna društva.  Jamstva se već duže vrijeme prepoznaju kao stalni kamen smutnje.

Tako ih opisuje i jedan od kroničara slučaja Agrokor Goranko Fižulić. Ona su u okviru nacrta nagodbe korištena za pojačavanje pozicija nekih kreditora, kaže, a to je danas i osnova spora između Sberbanka i Knightheada i nekih ključnih domaćih vjerovnika iz redova dobavljača. Prilog problematiziranju jamstava ovih je dana dao i sam Ivica Todorić, a o njima je bilo najviše pitanja i na Odboru za gospodarstvo.

Primjerice, Josipa Ticu iz SDP-a zanimalo je zašto se vjerovnici s jamstvima tretiraju kao neosigurani – što implicira da u raspodjeli tražbina ne igra ulogu – a istodobno jamstva mogu igrati ulogu u tome je li neko poduzeće solventno ili ne. Peruško je rekao kako su jamstva priznata na temelju pravnih mišljenja, tražbine su prijavljivale s jamstvima, a drugi vjerovnici s tim su se mogli ne složiti. Podsjetio je i da popis solventnih i insolventnih kompanija još nije objavljen. Model se još dovršava, a nakon toga znat će se i konkretna imena.

Tekst prijedloga nagodbe bit će, kaže, gotov u drugoj polovici svibnja. I dalje je uvjeren da će se ona izglasati do 10. srpnja, iako se zbog osporavanja tražbina (ponajprije onih po obveznicama) još ne nazire imenovanje stalnog vjerovničkog vijeća, a "prevelika izloženost nagodbe osporenim tražbinama može otežati ili srušiti postupak". No, Peruško vjeruje da će se taj scenarij izbjeći. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Želiš reći da je jedan Lokas, koji je postao PU nakon što su sva sr…a već debelo eskalirala, kriv za ne znam što i sad bježi? Ajde ne piši gluposti i ne generaliziraj. Vidi se da uopće nisi upoznat s problematikom.

Interesantni su odjednom ti PU i članovi NO …. dok nije bilo odgovornosti je bio sjedi, uživaj, sad odjednom pljušte ostavke i otkazi na sve strane kad se treba potpisati pod sr…a koja su radili … dosta interesantno …

New Report

Close