Predsjednica Grabar-Kitarović: Nemamo što čekati, Hrvatska stari, umire i odumire

Foto: Goran Stanzl / Pixsell Foto: Goran Stanzl / Pixsell

- Županije puno bolje znaju što se događa na terenu, a to je iznimno bitno ne samo kod mjera demografije već i kod iskorištavanja sredstava iz europskih fondova - rekla je Grabar-K

Na velikoj konferenciji Večernjeg lista – Hrvatska kakvu trebamo, na kojoj naši vodeći stručnjaci predložu rješenja za najveće probleme u zemlji, okupljenima se obratila i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Kako javlja Večernji list, rekla je da je izmještanjem svog ureda stekla dobar uvid u stanje u barem pojedinim dijelovima Hrvatske. Rekla je da je trend odlazak iz manjih sredina. Županijski ustroj je dobar i ne treba ga mijenjati, poštuje specifičnosti područja, a ne koštaju puno, rekla je predsjednica.

- Županije puno bolje znaju što se događa na terenu, a to je iznimno bitno ne samo kod mjera demografije već i kod iskorištavanja sredstava iz europskih fondova - rekla je Grabar-Kitarović.

Što se tiče broja općina, rekla je da vidi potencijal ujedinjavanja u funkcionalnom dijelu, da više općina provodi određene mjere i politiku.

- Hrvatska stari, umire i odumire - rekla je Grabar-Kitarović, dodajući da će prihvatiti svakih konstruktivan prijedlog, bez obzira s koje strane došao.

Grabar-Kitarović rekla je da misli da su sazreli uvjeti da se taj konsenzus postigne. Rekla je da trebamo ne samo zaustaviti egzodus mladih, već i raditi na povratku onih koji su otišli. Akrap je rekao da Hrvatska ima specifične probleme - demografski je zapuštena. Kod ruralnih naselja problem je drugačiji nego u Zagrebu i tamo treba voditi posebnu politiku.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!