Predsjednica danas objavljuje odluku o datumu izbora, najizgledniji datum je 8. studeni?

Autor: Poslovni.hr , 05. listopad 2015. u 09:17
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

U svojim izjavama predsjednica dosad nije odredila točan datum, osim da izbore želi što prije pa bi prema tome parlamentarni izbori mogli biti 8. studenog.

Predizborne kampanje u punom su jeku, a nakon tjedana neizvjesnosti poslijepodne bi trebalo biti poznato kad ćemo na parlamentarne izbore.  Očekuje se da će ga nakon razgovora s predsjednicima parlamentarnih stranaka objaviti predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović.

U svojim izjavama predsjednica dosad nije odredila točan datum, osim da izbore želi što prije pa bi prema tome parlamentarni izbori mogli biti 8. studenog. Moguća su još dva datuma – 15. i 22. studeni. 

Nakon službene objave datuma teče zakonski rok od dva tjedna za predaju kandidacijskih lista Državnom izbornom povjerenstvu. Sljedećih 48 sati predviđeni su za moguće žalbe nakon čega počinje službena kampanja. To znači da bi, ako se izbori raspišu 8. studenog, kampanja mogla bila iznimno kratka, svega tri tjedna, objavio je HRT

U svakom slučaju, predsjednica će obaviti telefonske razgovore s predstavnicima svih parlamentarnih stranaka, s nekima je već i razgovarala, a ubrzo će donijeti i objaviti odluku. Što se tiče najjačih stranaka na političkoj sceni, predsjednica je već razgovarala s Tomislavom Karamarkom i Zoranom Milanovićem. HDZ od početka ističe kako bi se izbori trebali održati što prije, neslužbeno, 8. studeni bi im savršeno odgovarao. Što se tiče SDP-a, kako su izjavljivali, odgovara im bilo koji datum pa i onaj nakon obljetnice pada Vukovara. 

Komentirajte prvi

New Report

Close