Predrasude o bolesti i bolesnicima

Autor: Andreja Šantek /VLM , 23. listopad 2012. u 21:59
Vizual kampanje dobio je zlatno priznanje u konkurenciji 26 zemalja

Prvo istraživanje o kvaliteti života oboljelih od psorijaze.

Povodom Svjetskog dana psorijaze i početka kampanje "Fokus na mene, ne na moju kožu", Društvo psorijatičara Hrvatske u utorak je predstavilo rezultate prvog istraživanja vezanog za kvalitetu života psorijatičnih bolesnika u Hrvatskoj.

Rezultati su pokazali da zbog predrasuda okoline i osjećaja srama na javnim mjestima uzrokovanog izgledom kože gotovo dvije trećine bolesnika treba emocionalnu podršku što govori o dodatnoj potrebi za podizanjem javne svijesti o ovoj bolesti. U istraživanju su sudjelovala 274 bolesnika (58 posto muškaraca i 42 posto žena), a rezultati su pokazali da 75 posto ispitanika ima jako i srednje jako izražene promjene na koži, da 60 posto oboljelih treba emocionalnu podršku te da promjene na koži puno ili jako mnogo utječu na profesionalni život kod 26 posto bolesnika. Psorijaza je kronična upalna bolest kože obilježena pojavom oštro ograničenih crvenkastih ploča prekrivenih srebrno bijelim ljuskama. Osim kože, bolest redovito zahvaća vlasište i nokte, a u pojedinih bolesnika i zglobove u vidu psorijatičnog artritisa. Ona je kronična i ne prenosiva kožna bolest koja se može kontrolirati lijekovima, vrlo je česta i pojavljuje se kod osoba čiji imunološki sustav dobiva pogrešne signale koji uzrokuju prebrzo obnavljanje stanica kože.

Psorijaza je ozbiljna sustavna upalna bolest koja, osim što može zahvatiti cijelu površinu kože, pogađa i cijeli organizam. U težem obliku može dovesti do invalidnosti, psihičkih poremećaja i metaboličkih bolesti koje oštećuju brojne organe te skraćuju život oboljelih. Iako ova bolest nije zarazna, zbog neupućenosti izaziva strah od zaraze i gađenje zbog nagrđujućih promjena na koži što dodatno stigmatizira oboljele. Gotovo 125 milijuna ljudi u svijetu boluje od neke vrste psorijaze, dok je u Hrvatskoj broj oboljelih oko 80 tisuća te predstavlja jednu od najčešćih kroničnih kožnih bolesti u Hrvatskoj.Iako za psorijazu ne postoji lijek, novim se metodama liječenja postiže dulji period bez znakova oboljenja. Tretmani za psorijazu svrstavaju se u tri glavna tipa: topički lijekovi (koji se nanose na kožu), liječenje svjetlošću (fototerapija) i lijekovi za sistemnu primjenu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close